Norsk slektsgranskning i skyen

I SKYEN: Nå kan du bokstavelig talt finne alle slektningene dine i skyen. (Skjermdump: Smartslekt)

Norsk slektsgranskning i skyen

Etter to års utviklingsarbeid er Smartslekt lansert. Nå kan man finne både sine aner og sin nålevende slekt i skyen.

Smartslekt er en skybasert løsning som allerede før oppstart har flere millioner profiler registrert.

Noe av formålet med tjenesten er å la folk legge inn alle kjente data om sine slektninger, i håp om at det skal kunne gi match på mange «nye» ukjente som man er i slekt med.

Først i Skandinavia

Smartslekt skal være det første skybaserte slektsgranskningssystemet som er utviklet i Skandinavia. I tillegg har svært få andre slektsprogrammer såkalt «matching», hevder folkene bak Smartslekt.no.

Daglig leder er Mette Gunnari, som de siste seks årene har ledet DIS Norge, Slekt og data. Dette er Norges største forening for slektsforskere, ifølge Wikipedia. Organisasjonen har vel 9500 medlemmer.

– Jeg er stolt av det vi nå kan tilby alle med genuin interesse for slektsforskning, og har selv testet programmet med stor tilfredshet, sier Mette Gunnari.

– Allerede før oppstart har vi flere millioner profiler i skyen, takket være at veletablerte slektsforskere har lagt inn sin såkalte, kildebaserte gedcom-fil. Dette er et sterkt bidrag til at programmets innhold er kvalitetssikret, sier Gunnari.

Organisasjoner i Danmark og Sverige har allerede meldt sin interesse for Smartslekt.

To års utviklingsarbeid

Smartslekt er et resultat av to års utviklingsarbeid der mer enn 20 norske slektsforskere, dataprogrammerere og systemarkitekter har deltatt. I prosessen har de særlig fokusert på brukervennlighet og personvern.

Noe av utviklingsarbeidet og driften skjer i Polen.

Matchingfunksjonen vil etter hvert kunne søke i tusenvis av slektstrær, noe som skal gjøre det enklere enn før i drive med slektsforskning.

LEDER: Mette Gunnari er daglig leder for Smartslekt. (Foto: Smartslekt.no)

Foruten mulighet til å sette opp sine egne slektstrær kan brukerne søke på hjelpesidene, som inneholder nyttig informasjon om kirkebøker, folketellinger og andre kilder for slektsgranskning.

Tilgang til systemet er avhengig av at man tegner abonnement. Det koster 59 kroner måneden, eller man kan tegne et årsabonnement på 595 kroner.

Mer informasjon hos www.smartslekt.no.

Sosiale Medier