Web 2.0-eksplosjon i bedriftene

Du tilhører et mindretall om du ikke hiver deg på sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Norske virksomheter er i full fart på vei inn i sosiale medier, viser en ny undersøkelse gjennomført av Dataforeningen.

I september svarte seks av ti at de hadde bestemt seg for å bruke sosiale medier i virksomheten. Bare seks måneder senere har tallet blitt til åtte av ti.

Det er en økning på 25 prosent bare på et halvt år, og viser at et stort flertall nå har tatt sosiale medier med i planleggingen, på en eller annen måte.

Dataforeningen presenterer undersøkelsen som en "mellomrapport" og en "temperaturmåler" i forhold til den større spørrerunden i september. "Light-versjonen", som denne uken ble publisert under navnet "Norske virksomheters bruk av sosiale medier" (pdf), har 163 respondenter.

Men Dataforeningens markedsdirektør Edgar Valdmanis er ikke i tvil om at sosiale medier er en het potet i Norge, også som del av forretningsstrategien.

- Dette er en kraftig økning, det viser at man tar disse medier på alvor, sier Valdmanis til Computerworld.

Strategi

Han er ikke alene om denne tanken. Hele to av tre (67 prosent) svarer ja på spørsmålet om en virksomhet uten strategi for sosiale medier vil møte problemer. Det betyr altså at sosiale medier ikke bare en "kult" å ha, de bør også være en del av selskapets sentrale strategi.

- Men hvorfor må man ta det inn i strategien?

- Det er såpass mange på de sosiale mediene, både profesjonelle og private. Dine ansatte er der, dine kunder er der, dine leverandører er der. Hvis du neglisjerer dette, er det på egen risiko, sier Valdmanis.

Det betyr likevel ikke at man må melde om alle småting man driver med.

- Du behøver ikke å oppdatere hver gang du går ut av døren. Det viktigste er å være tilstede for å lytte. Som noen andre har sagt; sosiale medier er som et høreapparat, sier Dataforenignens leder.

Rekruttering

Mellomrapporten viser blant annen at to av tre virksomheter har implementert en web 2.0-strategi fullt eller delvis. Sju av ti virksomheter bruker sosiale medier for profilering og markedsføring. Antallet som bruker mediene i forbindelse med rekruttering har økt med 14 prosent i forhold til forrige spørrerunde for seks måneder siden.

I 74 prosent av virksomheter har ledergruppen diskutert bruk av og tilstedeværelse på sosiale medier.

Av de ulike sosiale mediene har Linkedin en begrenset verdi, slik Dataforeningen ser det. Særlig på dialog med ansatte, testing av nye produkter og konkurranseovervåking er Linkedin mindre effektiv enn for eksempel Facebook og Twitter. Men når det gjelder rekruttering er Linkedin suveren. Hele 70 prosent synes dette er en bra kanal for å finne nye ansatte eller lete etter jobber, mens Facebook (50 prosent), Twitter (33 prosent) og Youtube (16 prosent) henger langt etter.

Facebook er best på markedsføring (71 prosent), mens Twitter er god på konkurranseovervåking.

For dialog med de ansatte egner en blogg seg best.