5G bare en byteknologi?

Femte generasjons mobilteknologi forener en rekke trådløse teknologier for høyere hastighet. Ulempen er kortere rekkevidde.

Publisert Sist oppdatert

Konsekvensen av femte generasjon er at datastrømmen må nærmere brukeren før den blir trådløs. Det er bare fiber som nytter for å flytte dataene til basestasjonene. Det blir mange småcellestasjoner for de mange smarttelefonene og apparatene.

Ennå lite 4G

Selv om interessen for femte generasjons mobiltelefoni er stor blant eksperter, er det få som vet hva fjerde generasjons mobiltelefoni er. For dagens 4G basert på LTE (Long Term Evolution) tilhører egentlig tredje generasjons mobiltelefoni. Men LTE Advanced markedsføres som 4G, det heteste på mobiltelefonifronten i øyeblikket.

Apple gjorde mye for å skape oppmerksomhet om 4G. Deres bruk av frekvenser stemte dårlig med teleleverandørene. Apple ble dømt for villedende markedsføring i Australia, men effekten var stor.

Teleleverandørene i Norden endret frekvensbånd og så kom de første smarttelefonene med 4G også til Norge. Nå rulles 4G ut i det meste av landet, men dekningsgraden er dårlig. Den krever et bedre transportnett. Den krever fiber og batteridrift av basestasjoner for å sikre seg mot mindre strømbrudd. Den krever doble føringsveier med fiber for pålitelighet. Den krever 30 Mbit per sekund for å kunne kalle seg 4G. Fordelen med 4G er at den kan distribueres på lave frekvenser som 800 og 700MHz mens 5G blir et alternativ for kortrekkende høye frekvenser.

Femte ikke ferdig

Så hva er 5G? De fleste teleprodusentene og teleleverandørene diskuterer det fortsatt. Mobilindustrien er ikke ferdige med å diskutere og definere hva som inngår i femte generasjon mobilnett. For det må være noe mer enn høyere hastighet. Det må være ny funksjonalitet, både for teleoperatørene og for brukerne.

- Det er syv – åtte teknologier som til sammen utgjør femte generasjon. Vårt syn er at vi skal kombinere alle, sier Marcus Weldon, teknologidirektør i Alcatel-Lucent.

Hvem som er brukerne blir spennende. Det er ikke bare forbrukere. Det er også bedriftsansatte. Det er også apparater som jobber sammen med maskiner i tingenes internett.

I dag benytter mange apparater og styringsenheter helt andre nettverksteknologier. Z-Wave har blitt veldig populært i en rekke kretser. Zigbee har ikke oppnådd det momentet det ønsket.

- Femte generasjon handler om å optimalisere for IOT. Det kommer til å bli en oppvåkning hvor Bluetooth og IP kommer til å få større betydning, forklarer Marcus Weldon.

Men om IP kommer til å overta handler mye om energi.

- Batteri avgjør. Z-Wave og Zigbee bruker lite energi, påpeker Marcus Weldon.

Enkelt innendørs

Femte generasjon er enkelt innendørs ved hjelp av dagens nettverksstruktur, gjerne oppgrader med Cat-7-kabling og trådløs tilkobling via småceller. Å komme inn i bygningene er derimot mer problematisk. Sannsynligvis vil det bli bygget fibertilkobling trukket gjennom veggen i bygningen for tilkobling til den interne nettverksstrukturen.

Trådløse overføringer er lite trådløse. De er trådløse til nærmeste basestasjon. De vil være fibret til mottakerens nærmeste basestasjon.

- Femte generasjon krever mer fiber. En mulig vei er å legge fiberen i kloakken, understreker Marcus Weldon.

Dernest er det et spørsmål om hvordan den trådløse teknologien skal være i tette bystrøk. I femte generasjon vil de samme frekvensene bli bruk til to forskjellig formål så lenge det ikke oppstår konflikt. Grunnen er at signalene ikke når lenger enn rundt 50 meter.

Det er mye snakk om millimeterbånd, det vil si bånd på over 25 GHz. Dette området er foreløpig ikke regulert, men det varer ikke evig. Programvaredefinert nettverksoppsett kommer til å bli et krav hos teleleverandørene for håndtere styringen av nettverkstrafikken.

- Utstyret blir mer avhengig av Software. 80 prosent av utviklingskostnadene nettverksutstyr er allerede software. Med femte generasjon tror Alcatel-Lucent at det vil øke til 85 prosent, forklarer Marcus Weldon.

Ulempen med å utnytte alle teknologiene samtidig er behov for flere typer antenner i de bærbare hjelpemidlene. Ulempen er batteriforbruk. Femte generasjon vil sette nye krav til prosessor, dynamisk minne og lagringsminne. Smarttelefonene og nettbrettene får mer for hver nye modell. Bedre batteriteknologi og raskere lading er absolutte krav.

Apparatene kan settes opp for en type teknologi avhengig av behovet for respons, både med hensyn til hastighet og forsinkelse (latens).

- 10 Gbit Ethernet er mer effektivt over LTE enn over GSM, forklarer Marcus Weldon.

Og det er Metro Ethernet våre digitale hjelpemidler vil være tilknyttet. For frem til 2020 vil arkitekturen for applikasjonene bli bygget om. My mer vil bli nettskybasert med lengre transportavstand. Det krever lynrask respons. Nettet kan ikke være en flaskehals. TCP-protokollen er dermed en utfordring, men Alcatel-Lucent har tiltro til denne siden det pågår mye optimalisering av TCP.

- Problemet til TCP er at når noe er mistet under overføringen starter det opp sakte, men det er bedre enn alternativer hvis tapene bare skjer en sjelden gang, forklarer Marcus Weldon.

Hastighetsbehovet i 2020 er gigabit per sekund. Til det duger fiber. Det skal også den trådløse femte generasjons teknologien klare. Ulempen er alt kobberet i bakken. Derfor jobber Alcatel-Lucent med gigabit per sekund over kobber, men maksimal avstand er hundre meter.