Peiying Zhu er Huaweis frmeste 5G-forsker. Hun ser mange fodeler, men også noen utfordringer.

HUAWEI FELLOW: Peiying Zhu er Huaweis frmeste 5G-forsker. Hun ser mange fodeler, men også noen utfordringer. (Foto: Arne Joramo)

5Gs fremste utfordringer

Det er minst tre store utfordringer som må overvinnes før 5G når sitt fulle potensial. Diversifiserte tjenester i ett og samme nett er en av dem (segmentering - slicing).

Hvordan tjene penger i et vertikalt fragmentert marked. Integrering av ulike netteknologier som 3G, 5G, wifi, pico-, micro- og macroceller i samme nett er også en utfordring. Det gikk fram av et foredrag en av de fremste ekspertene Huawei har blant sine 500 utviklere innen 5G, Peiying Zhu. Hun er en seniorekspert i Huaweis teknologidivisjon og en av 20 i Huaweis stab på 170.000 som er en «Huawei Fellow».

Kort sagt den kvinnen som har nådd lengst opp i ledelsen i Huawei.

10 Gigabit til sluttbruker

- 5G vil i 2025 kanskje knytte sammen 100 milliarder enheter. Sluttkundene vil sannsynligvis få 10 GB hastighet og nettet vil ha så liten forsinkelse [latency] at det gir sanntids-kontroll med mye av det som omgir oss, sa Peiying Zhu på Huaweis årlige Innovation Day, som i år er lagt til Paris.

Huawei har et omfattende samarbeid med verdens ledende mobiloperatører i utviklingen av 5G. Blant dem Vodafone, NTT Docomo, T-Mobile, China Mobile og Teliasonera for å nevne de viktigste av om lag 20 operatører.

Huawei bruker mellom 2013 og 2019 600 millioner dollar på forskning innen 5G. De har i dag ni forskningssentre innen 5G. I Norge er de hovedleverandør både til Telenor og Telia. Det lover godt for at vi kan få tidligere kommersielle nytte av 5G som for alvor forventes å få kommersiell betydning fra 2025.

Første kommersielle nett er ventet i 2018-2020. Standardiseringen forventes avsluttet i desember 2019. Men noen standarder som for eksempel NB-IoT er alt på plass.

Telekom