FERDIGPRØVD: Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift, og Dekningsdirektør Bjørn Amundsen ruller ut tale over Wifi. Foto: Telenor Norge.

FERDIGPRØVD: Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift, og Dekningsdirektør Bjørn Amundsen ruller ut tale over Wifi. Foto: Telenor Norge.

Bedre tale innendørs med trådløse nett

Gode mobilnett til tross, dekningen innendørs i moderne godt isolerte bygg er en utfordring.

Telenor lover bedre mobiltale innendørs når tale over trådløse datanett, WLAN, rulles ut i kommersiell bruk. Konstruksjonen i moderne bygg, både med isolasjon, materialbruk, konstruksjon og armering kan være krevende til umulig for mobile radiosignaler å trenge gjennom.

Det gjør bruk av den allestedsnærværende personlige mobiltelefonen lite forutsigbar og av og til umulig.

Supplement

Å supplere mobilsignaler med de trådløse datanettene basert på WLAN-standarden og gjerne Wifi-sertifisert har vært under utprøving en god stund. Disse nettene er gjerne installert, optimert og med god dekning i alle bygg med respekt for seg selv.

Sømløse bytte mellom 4G og WLAN for taleoverføring når det ene er svakt eller fraværende er teknologien som tas i bruk. Dette er en tilpassing i nettverket, og ikke noe som fordrer endring av mobiltelefonen.

Dette innebærer også at SMS kan sendes via samme teknologiløsning.

Det er NTNU i Trondheim som er lanseringsbedrift for Telenor-satsingen. En variert bygningsmasse spredt over hele den gamle hovedstaden kan gjøre bruk av mobiltelefon til litt av en prøvelse. Om det gikk i det hele tatt, enkelte områder har vært helt uten dekning.

– I en årrekke har vårt personale og studentene klagd på innendørsdekningen. Lokale forbedringer har tatt lang tid med dagens teknologi. Da vi fikk testet mobilsamtaler over WiFi-nettet, var det klar tale fra dag én, sier seksjonssjef Terje Buseth ved NTNU.

Ikke for alle

Selv om teknologien er tilgjengelig, er det fortsatt tilpassinger som må gjøres i WLAN-nettverkene. Også håndsettene må være klare, og først ut i Norge er Sony og deres toppmodell Z5 Compact og Premium. Andre merker vil komme til i løpet av året, foreløpig er det snakk om de fire modellene i S6 og S7-familiene til Samsung. Apple-kunder kan glede seg over at selskapet som vanlig kommer etter og vil tilby støtte i seks varianter av smarttelefonen selskapet leverer.

Telefonen må har et SIM-kort tilpasset denne 4G-teknologien, noe som skal gjelde alle SIM-kort nyere enn 2012. Kvaliteten på 4G Tale blir enda bedre på 4G+-nettverk.

– Jeg har vært på utallige kundebesøk og befaringer for å utrede dårlig innendørsdekning, og i mange møter med byggebransjen for å finne løsninger på materialbruk og byggeteknikk. Frem til nå har tiltak for å bedre innendørsdekningen vært både krevende og svært kostbare. Endelig lanserer vi WiFi tale, og jeg kan si at de som sliter med dårlig innendørsdekning, kan glede seg, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, i en pressemelding.

Telenor har postet mer informasjon om 4G over tale her.

Telekom