Sigve Brekke. FOTO: Arne Joramo

TELECOM WORLD: En engasjert og frittalende Sigve Brekke inviterte bransjen til samarbeid og partnerskap i Drammen torsdag. FOTO: Arne Joramo

Konverger eller dø

Mobilnett og fast nett vil smelte sammen. Konsekvensen er at enhver operatør må ha begge deler for å hevde seg i telemarkedet fra 2020 og framover. Programvarestyrte nett og partnerskap gjør det mulig.

Det var konsernsjefen i Telenor Sigve Brekke og Nexias daglige leder Finn Terje Schøyen skjønt enige om da de innledet konferansen Telecom World i Drammen i går.

-  Vi tar sikte på å bli en av de første i verden med et operativt 5G-nett. Og med 5G utviskes skillet mellom fast og mobilnett. Vi har snakket om FMC, Fixed Mobil Convergence, i 20 år. Nå skjer det, sa Sigve Brekke som i klartekst inviterte hele bransjen til samarbeid. Ja, han åpnet også for å leie fiber av andre operatører der Telenor måtte ha behov for det.

- Hele inntjeningsmodellen også for fiberoperatører blir utfordret fordi tjenester og nett skiller lag. Brukerne vil bevege seg sømløst inn og ut av nett – mobile som faste. Men heldigvis for mange operatører krever 5G enda mer fiber – tettere ba
- Hele inntjeningsmodellen også for fiberoperatører blir utfordret fordi tjenester og nett skiller lag. Brukerne vil bevege seg sømløst inn og ut av nett – mobile som faste. Men heldigvis for mange operatører krever 5G enda mer fiber; tettere basestasjoner blir påkrevd. I denne endringsprosessen blir de store små og de små store, sa Finn Terje Schøyen. FOTO: Arne Joramo

Partnerskap nøkkelen

Konferansen samlet mer enn 200 deltakere. Flere talere spådde behov for betydelig konsolidering i markedet og framfor alt behovet for å utvikle gode partnerskap.

Og om noen mindre operatører vurderer å selge, er det mange som vil kjøpe. Både Toril Nag i Lyse tele og Arne Quist Christensen i Telenor sa fra scenen at de mer enn gjerne kjøper om noen vil selge.

Sistnevnte kunne for øvrig fortelle at Telenor i år bygger fiber til 60.000 husstander der om lag 60 prosent forventes å bli abonnenter i første omgang.