MIDGARDSKABEL: Bjørn Rønning er nå daglig leder i Midgardsormen som gjerne vil legge en 7.500 kilomters fiberkabel. (Pressefoto)

Midgardsormen gjenoppstår i ny drakt

Gründerne bak fiberselskapet Midgardsormen tenker stort. Nærmere bestemt en transatlantisk sjøkabel på 7.500 kilometer med terrabit-kapasitet til en prislapp på 2,5 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Midgardsormen skal lande i Danmark og i Mo i Rana i Nordland. Kabelen starter i Virginia Beach i USA, og strekker seg til et knutepunkt i Norskehavet, før den når landing i Danmark og Norge. Det er tenkt seks eller åtte fiberpar. Hvert av fiberparene vil kunne levere mellom 18 og 26 terrabit per sekund.

- Industrielt er tiden moden for et slikt prosjekt nå. For Norge som nasjon er valget å etablere en slik forbindelse eller sette seg utenfor det internasjonale datasenter-markedet, sier daglig leder Bjørn Rønning i Midgardsormen.

Utgangspunkt Mo

Det lille selskapet med utgangspunkt i Mo i Rana har foreløpig bare tre ansatte. Daglig leder Bjørn Rønning vil mange av våre lesere kjenne som leder for Fiberforeningen Og IKT-Norge

- Ideen er å etablere et transatlantisk fibersystem. Hypotesen vår er at det er stort industrielt behov for både kapasitet og diversitet. Hvis alt går i havn er systemet driftsklart i 2018. Eksisterende transatlantiske fiberforbindelser er i ferd med å gå ut på dato. Derfor er timingen riktig nå, sier Rønning,

I første omgang er det Mo Industripark og datasenterinitiativet Artic Circle Data Center som står bak Midgardsormen finansielt. Men det trengs enorme midler for å bygge denne forbindelsen.

Fire-stegs rakett

- Vi er fullstendig klar over at det er betydelige utfordringer og mange steg som må lykkes før byggingen kan starte, sier Rønning.

  • Inngå avtale med leverandør. Der finnes det fire betydelige på verdensbasis. Det er Subcom, Alcatel, NEC og Xtera.
  • Neste steg er å forhåndsselge kapasitet. 80 prosent av det transatlantiske markedet er i USA. Derfor har norrøne Midgardsormen alt kontor i New York bemannet av Tom Guldberg, kjent fra Tele2 og Cloudberry og i sin tid også Telecom Revy.
  • Langsiktig finansiering.
  • Bygging.

- For å få langsiktig privat finansiering må først leverandøravtale være på plass og vi må makte å forhåndsselge kapasitet. Det er typisk internasjonale fond av typen pensjonsfond som går inn med kapital i slike prosjekter, sier  Rønning.

- Er det norske pensjonsfondet [Oljefondet] ett av disse?

- Vi sikter mot privat finansiering, men staten via oljefondet burde selvsagt bidra i et slikt prosjekt. Utfordringen er at de i dag ikke har industriell  fokus, sier Rønning.

Bjørn Rønning sier at eneste eksempel på statlig finansiering er Sea Lion som går fra Finland til Tyskland, og videre ut i Europa og Asia. Den finske regjeringen har nå også tatt et initiativ til å gjenopplive planene om Rotacs, en fiberforbindelse til Kina og Sør-Korea via Nordøstpassasjen.

- Nå vurderer den transatlantiske operatøren Aqua Comms en fiberforbindelse til Trondheim via Irland. Og de har alt bygd til Irland. De kan vel bli en brysom konkurrent?

- Vi er åpen for samarbeid med andre aktører og samtaler gjerne med Aqua Comms, sier Rønning.