Mobiltelefoner blokkeres av Ipad

Mobiltelefoner blokkeres av Ipad

Kan ikke motta samtaler når både mobilen og Ipad er slått på.

Vidar Sandland er Telenor-kunde. Før han kjøpte Ipad hadde han, som mange andre forretningsbrukere i Norge, et simkort til mobiltelefonen og et datasimkort for 3G i pc-en - et ekstra simkort til databruk som kan bestilles som tilleggstjeneste for bedriftsabonnenter.

Da han så fikk Ipad fikk han beskjed fra Telenor om at han kunne få et tredje simkort tilknyttet mobilabonnementet, som han kunne putte i Apple-enheten - et tvillingsimkort, en annen tillegstjeneste til Telenors bedriftsabonnenter.

Men med mikrosimkortet for Ipad på plass, oppstod det full kommunikasjonskrasj.

- Etter én dag med ett anrop på telefonen, men hauger av beskjeder på svareren, skjønte jeg at noe var galt, sier han.

Han fant ut at Ipad-bruken rett og slett overstyrte mobiltelefonen.

- Man kan ikke ha på Ipad-en samtidig som mobiltelefonen. Da sliter man med å motta anrop. Det som skjer er at Ipad-en jammer din egen telefon, sier Sandland, og legger til at han har hørt om flere som har opplevd det samme.

Kan eskalere

Han ser for seg at kommunikasjonsproblemene vil eskalere etter hvert som Ipad øker i popularitet her til lands. Telenor informerte heller ikke om konsekvensene av å smette inn tvillingsim i Ipaden.

- Det var ingen som sa til meg at telefonen ikke ville virke mens jeg brukte Ipad. Jeg ringte Telenors support, og kom til både førstelinje og andrelinje uten at noen skjønte noen ting. Først da jeg kom høyere opp i hierarkiet kom jeg til en fyr som sa «dette har vi ikke noen løsning på», sier Sandland.

Han mener mobiloperatørene må ta grep og tilby et rent datasimkort som gjør at Ipad-en kan fungere samtidig med talefunksjonaliteten til mobiltelefonen.

- Det blir et problem når Ipad kommer til Norge for fullt. Det er skandale om folk ikke kan nå hverandre fordi Ipaden hindrer telefon-samtaler, sier Sandland, som til vanlig jobber i Norsis, men som understreker at han uttaler seg om denne saken som privatperson.

- Ja, det er et problem

Telenors informasjonssjef Anders Krokan, kan etter undersøkelser internt i bedriften innrømme at hendelsesforløpet Sandland beskriver medfører riktighet.

- Forklaringen er at Ipad-en blir som et mobilt bredbånd som bare kjører data, mens tvillingtjenestene i bunn og grunn er taletjenester. Og da oppstår det utfordringer, slike utfordringer som gjør at vi har laget egne datasimkort til mobilt bredbånd, sier Krokan.

Når noen ringer til folk med tvillingkort, ringer den først til hovedkortet og deretter til tvillingkortet. Problemet er at den tekniske innretningen kalt IN-noden til Telenor ikke forstår svaret den får fra Ipad.

- Når tvillingkortet sender og mottar data, rapporterer det at telefonnummeret det er opptatt, og kobler dermed ned samtalen eller sender innringer til mobilsvar, forklarer han.

Også andre operatører sliter med samme problem, men det finnes løsninger. Les videre på neste side!

Telekom