Norge med langsomst bredbånd i Skandinavia

BREDBÅND: Ny statistikk viser at Norge stadig henger etter nabolandene våre, når det kommer til både fast og mobilt bredbånd. (Ill: iStock)

Norge med langsomst bredbånd i Skandinavia

Svenskene slår oss på fast bredbånd, og både svenskene og danskene på mobilt. Men Norge øker raskere, ifølge ny rapport. 

Mellomlagringsnettverksoperatøren Akamai la nylig fram den nyeste utgaven av sin kvartalsvise rapport «State of the internet». Rapporten viser statistikk som selskapet har innhentet fra sitt globale nettverk i første kvartal i år, der hovedfokuset er på hastighetene som mobile og faste bredbåndsbrukere kobler seg til internett med i sine respektive land eller regioner.

Sverige bedre på fast bredbånd

På den globale oversikten over oppkoblinger over fast bredbånd, har verdens gjennomsnittlige oppkoblingshastighet økt 30 prosent siden samme periode i fjor, til 5 Mbit/s. På toppen av denne listen finner vi ikke overraskende Sør-Korea med 23,6 Mbit/s, etterfulgt av Irland med 17,4Mbit/s. Dermed skubbet Irland litt mer overraskende Hong Kong ned fra andreplassen på lista, etter en voldsom vekst på hele 63 prosent siste år.

I Skandinavia er det Sverige som fører an på fast bredbånd. Naboene våre lander på fjerdeplass på listen over raskest bredbånd i verden, med 15,8 Mbit/s. Denne hastigheten er etter en solid vekst sist år, med hele 36 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Til sammenligning havnet Norge på åttende plass på den globale listen, med 14,1 Mbit/s gjennomsnittlig oppkoblingshastighet. Hastighetene har imidlertid økt mer i Norge enn i Sverige sist år. Norge økte med 39 prosent i forhold til samme periode i fjor, og med hele 24 prosent i forhold til det foregående kvartalet alene.

På oversikten over de med raskest bredbånd i Europa, Midt-Østen og Afrika, de med over 15 Mbit/s, finner vi svenskene helt på toppen. 35 prosent av brukerne i Sverige havner i denne kategorien. Dette er en økning på formidable 70 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Norge havner på fjerdeplass på denne oversikten, med 29 prosent av brukerne i denne kategorien. Veksten fra i fjor var på 59 prosent, slett ikke dårlig, men altså svakere enn svenskene.

Danmark bedre på mobilt bredbånd

På Akamais liste over mobile bredbåndsoppkoblinger – både fra smartmobiler, nettbrett og mobile datamaskiner som kommer inn fra mobilnettverkene – troner Storbritannia alene på verdenstoppen, med en gjennomsnittlig hastighet på 20,4 Mbit/s. På andreplass finner vi Danmark, med 10 Mbit/s i snitt. Dette er altså de eneste landene med to-sifret gjennomsnittsytelse på mobiloppkoblingene i første kvartal.

Akamai har funnet totalt 40 land eller regioner i verden der snitthastigheten er over 4 Mbit/s, den forrige definisjonen av «bredbånd» fra amerikanske telemyndigheter. Danmark topper oversikten over andel av mobilbrukere som har høyere hastighet enn dette, med hele 98 prosent.

Svenskene slår oss også på mobilt bredbånd. Gjennomsnittlig hastighet i Sverige var på 8,9 Mbit/s, mens her til lands var hastigheten på 6,9 Mbit/s. Andelen over 4 Mbit/s var også høyere på andre siden av Kjølen, 97 prosent hos Söta bror, mens hos oss var andelen 86 prosent. 

Telekom