BREDBÅNDSAVTALE: Jon Øgar, direktør i Utviklings- og kompetanseetaten, og Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, signerte nylig avtalen. (Pressefoto (CC BY 3.0))

Oslo tar digitalt sjumilssteg

Telenor og Oslo kommune har inngått en sjuårig avtale om å levere høyhastighetsfiber til alle kommunens virksomheter, inkludert skoler og barnehager.

Publisert Sist oppdatert

- Et sjumilssteg for digital og effektiv innbyggerkommunikasjon, sier Jon Øgar, direktør i Utviklings- og kompetanseetaten.

Det er to meget tilfredse avtalepartnere som har inngått avtale om IPVPN aksessnett for hovedstadens barnehager, skoler, sykehjem, kontorlokaler og andre tjenestesteder.

- Det er en stor seier for oss å vinne Oslo kommune. Vi er Norges største bredbåndleverandør, men å få Oslo kommune, som er ledende innen digitaliseringen av offentlig sektor, er en stor seier for oss. Vi jobber målrettet med vårt smart kommune-konsept, og vi ser nå frem til å tilby Oslo det ypperste av kommunikasjonsteknologi, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en pressemelding.

Opptil 1 Gbps

Oslo kommunes digitalkommunikasjon er i dag av varierende kvalitet. Mange lokasjoner har forbindelse via gamle linjer, noe som gir begrenset datakapasitet.

- Med Telenor-avtalen får hver enkelt virksomhet anledning til å skaffe seg mellom 100 Mbs og 1Gbs-forbindelse, med 4G mobil backup inkludert. Dette bereder grunnen for en langt bedre digital samhandling med både innbyggere, næringsliv og våre egne ansatte, sier Jon Øgar, direktør i Utviklings- og kompetanseetaten.

Smartere linjebruk

Sammen med Omsorgsbygg og Utdanningsetaten har Utviklings- og kompetanseetaten forhandlet fram den nye avtalen på vegne av kommunens virksomheter.

- Avtalen innebærer at kommunen bruker Telenors linjer uten å stille krav til eksklusivitet. Vi kan dermed spre kostnadene på flere kunder og alle sparer penger. Fibernettet har nemlig mer enn nok kapasitet, forsikrer Svendsen.

Avtalen har en årlig verdi på 30 millioner kroner over en syv års periode.

Bedre tilbud til husstander

Telenor skal bygge ut fiber over store deler av byen som følge av den nye avtalen, og det er ikke bare kommunale virksomheter som vil nyte godt av arbeidet.

- Vi kommer til å rulle ut fiber over store deler av Oslo, og spaden er allerede satt i jorda. Utbyggingen vi nå skal starte opp med vil både gi kommunale virksomheter et robust bredbånd og etterhvert et bedre tilbud til husstander. De som bor eller jobber i nærheten av kommunale virksomheter får mulighet til å koble seg opp på det nye superbredbåndet. Dette er helt klart en vinn-vinn-situasjon, sier Svendsen.

Digital kommune

Oslo kommune satser stort på å digitalisere tjenestilbudet sitt, og Øgar gleder seg over at avtalen vil gi innbyggerne enda bedre tjenester.

- Vi har tiltak for elektroniske tjenester på alt fra skjenkebevilling til byggesøknader barnehageopptak. Vi mener at denne avtalen vil bidra til å ta Oslo et stort skritt nærmere vår visjon om en heldigital kommune, sier Øgar.