UTFORDRES: Ikke noen gang de siste 30 årene har Telenor møtt så mange formidable utforfringer samtidig som Sigve Brekke gjør i 2016. (Arkivfoto)

Sigve Brekkes formidable utfordringer

KOMMENTAR: Det har blåst hardt rundt ørene på konsernsjef Sigve Brekke i 2015. Det kan bli enda hardere vindkast i 2016. Utfordringene står i kø.​

Publisert Sist oppdatert

I de 30 år har undertegnende fulgt utviklingen i Televerket/Telenor, har det aldri før tårnet seg opp så mange utfordringer samtidig for selskapet som nå i 2016. De problemene Tormod Hermansen og Jon Fredrik Baksaas måtte håndtere, fortoner seg som en mild bris i forhold til det Sigve Brekke nå møter. De to har hatt sine utfordringer, men aldri så mange som Sigve Brekke har på samme tid.

De tre største utfordringene møter konsernsjefen i Russland, Danmark, India og på hjemmemarkedet i Norge selv om det ikke er problemfritt heller i Dtac i Thailand og Digi i Malaysia.  Det er ingen tvil om at Telenor ønsker seg ut av både Russland og Danmark. Men å greie det uten alt for smertefulle tap, er uhyre vanskelig. I tillegg kan de bli tvunget ut av India om de ikke greier å skaffe seg adekvate frekvenser i 12. time.

Telenor er et bunnsolid selskap, men kommer smellene samtidig i to eller tre av de viktigste markedene, kan det bli særdeles smertefullt. Og det er nettopp det som kan skje i 2016. Så langt er markedet tillitsfullt selv om aksjen har falt med 17 prosent siste måneden så spår analytikerne om lag samme markedsverdi i 2017 (257 milliarder).

Det er vanskelig å rangere utfordringene etter smertefullhet, men vi våger det likevel:

Russland

Aldri før har det blåst så hardt omkring konsernsjefens ører som det gjorde i Vimpelcom-saken i 2015. Utfordringen for Telenor nå er at korrupsjonsanklagene mot Vimpelcom vil ri Telenor som en mare også i 2016. Etterforskningen er ikke over. Telenors finansdirektør og juridiske direktør er tvangspermittert. Det er varslet ny høring i kontrollkomiteen i Stortinget. Det beste Sigve Brekke kan håpe på er at et forlik i USA legger lokk på saken. Nye avsløringer er ventet. Og de vil fortsatt tære på tilliten til Telenor. Telenor vil gjerne selge sin aksjepost. Ingen lett oppgave så lenge Vimpelcom etterforskes for det som virker å være åpenbar korrupsjon.

India

Telenor har tapt 11,6 milliarder kroner i India spå langt. De har nå bare 2G-lisenser hvilket ikke er levedyktig. De nådde ikke fram i auksjonen om bedre datafrekvenser. Nå håper Brekke at en av de to som kjøpte dyrt, ikke greier å betale slik at Telenor likevel kan komme til bordet. Alternativet er avvikling i India med sannsynlig tosifret milliardtap. 2G tale er ingen framtid.

Danmark

I Danmark har Telenor tapt 11,6 milliarder siden og selskapet er trengt opp i et hjørne. Det danske telemarkedet er et mareritt for nesten alle (tre unntatt) som er der. Lønnsomhet med marginer slik et teleselskap bør ha i størrelsesorden 20-40 prosent EBITDA er ikke i sikte i Danmark i overskuelig framtid. Ethvert fusjons- og salgsforsøk vil trolig EU stanse. Telenor sier så langt at avvikling ikke er på dagsorden. I heldigeste fall finner Telenor en kjøper som får de 2 millioner kundene på billigsalg. I motsatt fall må de avvikle og ta de resterende 2,6 milliardene i tap.

Norge

Norge er den store melkekuen i Telenors regnskap med 7,2 milliarder kroner i resultat før skatt i fjor. På mobilmarkedet vil de ganske sikkert vokse og tjene gode penger. Men allerede er det klart at før de gjør det, må et inntektsbortfall på 800 millioner dekkes av økt databruk. Det er på Internett-aksess de har store problemer. Torsdag sa de opp alle avtaler om operatøraksess i kobbernettet i håp om at de kan profitere på G.Fast og VDSL vectoring alt i 2. halvår. Her kan Telenor bli blokkert i forsøket på å utnytte sine moderniseringsinvesteringer i kobbernettet. De har en bakdør: Fiber helt fram, men det koster mer i investeringer enn LTE-utbyggingen tillater. Konsernledelsen forlanger at Telenor skal ta markedsandeler i fastnettet. Det greier de ikke i 2016. Altibox hadde for eksempel rundt 30 000 i ordrereserve ved inngangen til året og Get er i fin vekst. Likevel: Norge er solid for Telenor, men supermarginene er truet.

Malaysia

Digi har så langt hatt meget gode marginer som nå er truet. Konkurransen skjerpes og Digi har ikke det beste utgangspunktet. I fjor hadde Digi et resultat før skatt på nesten fem milliarder kroner. Det skal godt gjøres at Telenor makter å opprettholde dette i 2016.

Thailand

Dtac lyktes ikke å skaffe seg attraktive 900- og 1800 MHz-frekvenser under auksjonene i 2015. Dette er på lang sikt en kjempeutfordring for Telenor. Neppe noen dramatikk i 2016, men på lang sikt må frekvenser for 4G etableres.

Og som dette ikke var nok, har selskapet en del personalproblemer. En tidligere Statoil-sjef krever Brekkes avgang etter CV-jukset og to sentrale toppdirektører er permittert. Til all hell har selskapet fått en ny sterk kvinnelig styreleder. Telenor har i hel dette århundret vært på en eventyrlig reise og er kanskje den mest solide teleoperatøren med hovedkontor i Europa. Toppledelsen guider kraftig kostnadskutt og solid vekst også i år. Det første kommer nok. Om de får til det siste gjenstår å se.

Vimpelcom og India er farligst for Sigve Brekke. En avvikling i Danmark tåler konsernet godt.

Arne Joramo er redaktør i Telecom revy.