TEST: LG G3 S - Den forvokste lillebroren

TEST: Med G3 s viser LG at miniversjoner ikke akkurat er det de en gang var.

I flere år har det vært vanlig at de store mobilprodusentene slipper forminskede og/eller forenklede versjoner av toppmodellene sine. Samsung har for eksempel gjerne fulgt Galaxy S-modellene med en S Mini, Sony har Compact-versjoner og LG er ute med en fersk S-modell av flaggskipet LG G3.

Som oftest har det vært snakk om telefoner med omtrent identisk design, men i markant mindre størrelse, og gjerne også med mye svakere maskinvare. Det finnes imidlertid unntak, som for eksempel Sonys nye Xperia Z3 Compact, som har samme innmat i litt mindre innpakning.

Da vi testet LG G3 i fjor var vi for det meste bare storfornøyde. Telefonen hadde knallgod skjerm, kjempegod ytelse og suveren batteritid. Heldigvis hadde LG klart å plassere et fungerende kamera i G3, ikke et hvor 75 prosent av bildene ble uskarpe og dårlige. Ja, vi ser på dere, LG G2 og G Flex. Mye av det var takket være en avansert, laserbasert autofokus.

Lik, men ulik

Den siste tiden har vi brukt deler av tiden vår til å pønske ut hvor mye man taper av ytelse og funksjonalitet om man velger å spare rundt tre tusenlapper, og velger LGs «miniversjon» av G3, LG G3 s. Og er det en telefon som fortjener å ha anførselstegn rundt «miniversjon», er det LG G3 s. Helt hva S-en her skal stå for vet vi nemlig ikke helt. Det kunne vært «small», men det ville nesten vært litt villedende. Kanskje betyr S-en «stor»?

Med tanke på at LG G3 var utstyrt med en skjerm på 5,5 tommer, ville det jo være nærliggende å tro at LG G3 s skulle være markant mindre. Det er den ikke. Faktisk skiller det bare en halv tommer i skjermstørrelse. LG G3 s er altså fortsatt en stor telefon. At den også er litt tykkere en G3 gjør også at S-en er litt vanskelig å forstå seg på.

Enklere innmat

Kanskje er det innmaten S-en henspeiler? I så fall kunne den jo bety «slower», for om ikke størrelsen er krympet stort, er det gjort større endringer på innsiden. Mens LG G3 er utstyrt med en Snapdragon 801-brikkesett og en firekjerners prosessor på 2,5 gigahertz, samt en kraftig Adreno 330-grafikkprosessor, er G3 s naturlig nok noe enklere utstyrt. For å drive telefonen og levere grafikk til den fem tommer store HD-skjermen, altså med 720x1280 piksler, mot 5,5 tommer og 1440x2560 piksler på G3, har LG valgt et eldre og enklere Snapdragon 400-brikkesett, kombinert med en firekjerners prosessor på 1,2 gigahertz og en Adreno 305-grafikkprosessor.

I testprogrammene blir det dermed relativt stor forskjell på dem, rundt halve ytelsen eller svakere, i de fleste testene. Ikke så underlig, gitt at prisen er omtrent halvparten av det du må ut med for en LG G3, rundt 2 000 kroner, mot rundt 4 000 for LG G3.

God til gjennomsnittsbruk

Det er ikke dermed sagt at ytelsen er dårlig. Til det aller meste av bruk gjør LG G3 s en fin-fin jobb. Ytelsen er mer enn god nok til vanlige apper og funksjoner, og telefonen klarer også å kjøre seg tyngre spill uten videre problemer. Den svakere ytelsen merkes i hovedsak via lengre lastetider i det du starter opp apper og spill.

I tillegg til å måtte ofre oppløsning og litt ytelse, har LG sløyfet noe av den ekstra funksjonaliteten de la til i LG G3. Med LG G3 s har du for eksempel ikke lenger skritteller eller trådløs lading. Spesielt sistnevnte har vi lært oss å like de siste årene, men er for så vidt ikke noe vi forventer å finne i så pass rimelige telefoner som G3 s med det første.

Rask autofokus

Det vi virkelig setter pris på at LG har latt følge med over fra toppmodellen, er den laserbaserte autofokusen. Denne reddet G3 fra å være nok en LG-telefon med skuffende kamera. Autofokusen gjør en god jobb også her, og selv om den er ørlitt tregere enn på den langt kraftigere G3, er den blant de raskeste og mest presise autofokusfunksjonene vi har testet på en mobiltelefon. Kombinert med en bildesensor på åtte megapiksler får en skarpe og fine bilder. Ikke som på toppmodellene, men mer enn godt nok for det meste av daglig bruk.

Har du planer om å bruke kameraet en del, kan det være en fordel å vurdere å kjøpe med et MicroSD-minnekort i samme slengen. Som med rimeligere telefoner flest er det noe begrenset med lagringsplass på LG G3 s. Av totalt åtte gigabyte lagringsplass er omtrent halvparten tilgjengelig for brukeren.

LG G3 s er utstyrt med Android 4.4.2 med LGs egen vri. LG har heldigvis ikke tatt helt av med masete funksjoner på toppen av Android, og i mindre grad enn på LG G3. Operativsystemet kjører for de meste raskt, glatt og fint, uten særlige tegn til lugging eller forsinkelser. Det som merkes mest er en litt lengre lastetider i noen apper.

Konklusjon

Som med «miniversjoner» flest er LG G3 s egentlig ikke veldig nært beslektet med toppmodellen den skal være en kopi av. Designen er veldig lik, og størrelsen er det ikke store forskjellen på. Men bortsett fra det, og laserbasert autofokus, er det egentlig ikke så mye G3 her.

For dem som er ute etter en stilig telefon uten at det skal koste skjorta, er det kanskje like greit. For til prisen er LG G3 s er godt kjøp. Ytelsen er mer enn god nok til det meste av daglig bruk, og selv til litt tyngre apper og spill. Kamerafunksjonen er god, mye takket være autofokusen, og batteritiden er som på de fleste nyere LG-telefoner, meget bra. LG G3 s gir til syvende og sist mye telefon for pengene.