TEST: Epson L555 – med stor blekktanker

Epson EcoTank L555 er en multifunksjonsmaskin som leveres med nok blekk for to års bruk.

TEST: Epson L555 – med stor blekktanker

Når blekkvolumet øker, synker blekkprisen drastisk. Epson har de siste årene lansert flere skrivere som ikke benytter klassiske blekkpatroner, men nye alternativer. Til Epson EcoTank L555 leveres blekket på refill-flasker i stedet for i blekkpatroner. 

Blekkskrivere av den typen man har hjemme for å skrive ut fotografier med, er kjent for å ha små blekkpatroner med dyrt blekk, og patronene går gjerne tomt i tur og orden når man skriver ut viktige bilder.

Epsons strategi for å gjøre blekkskrivere mer attraktive er å utstyre blekkskriverne med større blekktanker. Til noen av de nye maskinene – for bedriftsbruk – kan man få kjøpt blekk i store poser, og blekket holder angivelig til 75.000 utskrifter.

Nok blekk for to år

Epson har ikke gått så drastisk til verks med Epson EcoTank L555, men også her snakker vi om usedvanlig store blekkforsyninger. Epson selv hevder at blekket holder til to års bruk, definert som 4000 sort/hvitt-sider og 6500 fargesider i løpet av en toårsperiode.

Epson er nøye på detaljerte instrukser for bruken av blekktankene.

I stedet for små blekkpatroner benytter Epson et nytt system kalt EcoTank, som består av fire blekktanker plassert utenpå maskinen.

Mens vanlige blekkpatroner inneholder mellom tre og 10 milliliter blekk, leveres EcoTank-blekket på flasker på 70 milliliter. Hver blekkflaske koster 99 kroner.

Da L555 og lillebror L355 ble lansert i Norge i fjor høst, sa Epson at disse multifunksjonsmaskinene er myntet på hverdagsutskrifter, som brev, oppskrifter, billetter, nettsider, veikart og fotografier av den typen man henger på kjøleskapdøra. Til høykvalitets-fotografier anbefaler Epson fortsatt selskapets dedikerte fotoskrivere.

Tekstskjermen på to linjer skjemmer i en tid da skrivere helst bør ha brukervennlig menysystem på lcd-fargeskjerm

De to maskinene er noe dyrere enn tilsvarende skrivere og multifunksjonsmaskiner med vanlige blekkpatroner. Epson har likevel stor tro på konseptet, spesielt at man slipper stadig fikling med å skifte blekkpatroner. Over tid gir løsningen dessuten en stor besparelse i blekkutgifter, hevder Epson.

Foruten utskrift kan L555 brukes til kopi og skanning, og har dessuten innebygd faks.

Litt sølete jobb

Både dokumentasjonen og vår lokale Epson-kontakt advarte mot faren for blekksøl. Og det med rette.

Etter å ha knekt toppen og skrudd korken av blekkflaskene, må man rive av et lag med pålimt aluminiumsfolie – eller hva det er – over flasketoppen. Og det var nesten umulig å få til uten å få blekk på fingrene. Vi anbefaler gummihansker og lagerfrakk til arbeidet.

Men når flaskene først er åpnet, går arbeidet som en lek. Det er bare å tømme innholdet over i de fire plastbeholderne i tanken som henger på den ene siden av multifunksjonsmaskinen. Og å glede seg over at man neppe trenger å tenke noe mer på blekket før om et par års tid.

Blekket i en av blekkflaskene er klar til å bli tømt over i blekktanken på Epson L555.

Ikke rask, men flotte utskrifter

Epson byr på hele fem utskriftskvaliteter: Rask økonomi, Økonomi, Normal, Fin, Kvalitet og Høy kvalitet.

På aller høyeste kvalitet tok vår utskrift av et énsides kontordokument med tekst og Excel-grafikk ett minutt og 39 sekunder, mens Rask økonomi endte på ni sekunder. Da var imidlertid utskriftskvaliteten utpreget kladdeutskrift, ja.

Våre testutskrifter av Photoshop-dokumenter på vanlig papir i A4-format endte på 28 sekunder i standard-kvalitet. På høyeste kvalitet ble utskriftstiden to minutter og 28 sekunder – og bildekvaliteten veldig høy til vanlig kontorpapir å være.

Utskrift av vårt tekst-testdokument gikk forholdsvis langsomt. 50 sider med dobbelt linjeavstand i normal-kvalitet endte på sju minutter og 9 sekunder, eller bare cirka sju sider i minuttet.  I høyeste hastighet greide den jobben på tre minutter og 28 sekunder – 14 sider i minuttet – med en tekstutskriftskvalitet som vi vurderer som mer enn bra nok for bruk internt i bedriften.

Epsons egne hastighetsangivelser er 15 sider i minuttet i farger og 33 sider i minuttet i monokrom utskrift, men etter ISO/IEC 24734-standarden ni sider i minuttet i monokrom utskrift og 4,5 sider i farger.

Litt blandede resultater på utskriftshastighet, altså.

Derimot er det liten tvil om at Epson L555 byr på til dels veldig god utskriftskvalitet, spesielt hvis man er villig til å ofre litt hastighet til fordel for høy utskriftskvalitet.

Som de andre maskinene vi har testet her byr også Epson EcoTank L555 på oppkobling i trådløst nett og utskrift direkte fra mobile enheter via appen Epson iPrint.

Men med bare to-linjer tekstskjerm byr dessverre ikke Epson L555 på like brukervennlig betjening som skrivere og multifunksjonsmaskiner med større lcd-skjerm.

Epson leverer blekk i form av flasker på 70 milliliter.

Konklusjon

Epson L555 er definitivt velegnet som skriver på hjemmekontoret og kanskje også i en mindre bedrift eller liten avdeling med moderat utskriftsbehov.

Selv om den ikke er så veldig rask, gir den god utskriftskvalitet for de målgruppene og bruksområdene den er myntet på. Man må bare eksperimentere seg frem til det beste kompromisset av hastighet og kvalitet for de forskjellige typene utskrift.

Selve blekkpåfyllingen gir litt større fare for søl enn ved å skifte vanlige blekkpatroner, men er man forsiktig, går det bra – og da er det lang tid til neste gang.

Ved lanseringen i fjor høst var veiledende pris oppgitt til 3695 kroner, og den står i det samme i dag, ifølge Prisjakt.no. Maskinen selges kun hos Elkjøp og Lefdal.