It skaper verdi

It skaper verdi

IT-SJEFEN: Det viktigste er it som verdiskapende faktor, mener Geir Balsnes, it-sjef i Ekornes.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Modernisering av forretningsvirksomheten og avslutning av innføringen av SAP som helintegrert forretningsløsning for konsernet. SAP tas i bruk for Produktutvikling/PLM. produksjon, sourcing, salg og ordre, distribusjon, CRM, finans og Business Warehouse.

- Hva er du mest fornøyd med at du har fått til i bedriften din?

- Det viktiste vi har fått til de siste to årene er å synliggjøre it som en verdiskapende faktor i virksomheten. Øke fokus på anvendelse og mindre på selve teknologien.

- Hvordan stiller du deg til Cloud Computing?

- Vi er åpen for å bruke «cloud computing» der det er naturlig, sikkert og beste løsning for virksomheten. Jeg er overbevist om at fremtidens løsninger bygger på denne teknologien (inntil neste) og vi vil ta den i bruk der det er naturlig og ikke minst forsvarlig. Vi har, som eksempel, siste halvåret flyttet vår telefoniløsning ut i skyen i kombinasjon med Lync som samhandlingplattform.

- Hvor mye fri programvare bruker dere?

- Vi har ikke egen strategi for «fri» programvare! Vi har leverandører som benytter fri programvare med suksess og er helt avslappet med at de gjør det så lenge våre tjenester blir levert trygt og forsvarlig. Vår fokus er som sagt på å supportere forretningen og kjernevirksomheten.

- Hvordan stiller du deg til Windows 8?

- Vi tar Windows 8 i bruk dersom og når det gir oss forretningsnytte. Vi operer på Windows-plattform på våre PC-er i dag, men jeg tror vel personlig at operativsystemene som sådan blir mindre viktig for fremtiden.

- Hvordan stiller du deg til mobilitet og BYOD?

- Vi har under implementering en mobilstrategi der vi klassifiserer våre mobile enheter. BYOD er en del av denne strategien der vi legger opp til mulighet for våre brukere å få sikker tilgang til våre tjenester også via egne eide enheter.

- Har du en favoritt-pc, smartenhet eller annen teknologisk dings?

- Personlig har jeg nok havnet i «eplehagen» Iphone, Ipad og Imac på hjemmekontoret. Men favoritt gadget siste året er vel kanskje Apple TV. Neste blir vel drone tenker jeg.

- Hva er it-sjefens viktigste oppgave slik du ser det?

- It-sjefens viktigste oppgave er å være forretningsorientert og å sørge for at alt man gjør av it kan måles i verdi på forretningssiden.

- Har du plass i ledergruppa i virksomheten din?

- Ja, jeg sitter i konsernledelsen.

- Hvem rapporterer du til?

- Administrerende direktør.

- Hvem skal svare på disse spørsmålene neste gang?

- Bassim Haj i Yara.

IT-SJEFEN

Hvem: Ikt-direktør Geir Balsnes

Hvor: Ekornes ASA

Antall ansatte: 1600

It-avdeling: 21 sentralt, og lokale it-ansvarlige og forvaltere.

It-budsjett: Ikke lett å si nøyaktig siden vi ikke skiller all it-kost ut i separate budsjetter. «Tradisjonell» sentralstyrt it-kost utgjør omlag 1,5 prosent av omsetning, men i en teknologibedrift som vår er operasjonell it kost inkludert i fagavdelingene hvor investeringene skal forrentes. Jeg synes det er litt gammeldags å snakke om it budsjettet som noe separat uten å koble det til verdiskapning.

Les om:

Ukens It-sjef