FOTO: Birgitte Werner/Pixabay

FOTO: Birgitte Werner/Pixabay

Alt for fisken?

UKENS LEDER: Det er viktig for Norge å selge fisk til India, men ikke på bekostning av norsk personvern. Computerworld advarer regjeringen mot å gi etter.

Indiske it-selskaper gjør stadig nye avtaler i Norge, og er tungt inne store selskaper som Statoil og DNB. Sistnevnte har allerede i stor grad bestemt seg for å sette ut infrastrukturen til inderne - infrastruktur som en tjeneste. NAV gjennomgår i disse dager sin it-fremtid, og indiske løsninger er helt sikkert her også på bordet. Den norske it-bransjen er åpenbart under press.

Samtidig foregår det nå forhandlinger i Nærings- og fiskeridepartementet med indiske myndigheter. Inderne ønsker enda bedre vilkår for sine it-selskaper - en tredjedel av indisk eksport er it-tjenester. Spørsmålet er om dette er godt nytt for den norske it-bransjen.

På bordet ligger det også ønsker fra India om enklere tilgang for indiske it-arbeidere til Norge. Her mener vi norske myndigheter må legge til rette for enklere prosesser for å få flere med høy kompetanse inn i landet. 

I sommer skrev NRK at inderne ønsker at flere personopplysninger tillates overført ut av Norge og EU. I dag hindrer loven at en del it-oppgaver kan utføres utenfor Norge og Europa.

Næringsminister Monica Mæland sa til NRK i den samme artikkelen at hun håper "India viser forståelse for Norges negative holdning til å lagre flere personopplysninger der". Dette er også et punkt næringsministeren sier hun vil stå hardt på – men India kan også stå hardt på for sine it-selskaper. Vi vil advare mot å gi etter på dette punktet.

Det er viktig for Norge å selge fisk til India, men ikke på bekostning av norsk personvern. Vi er også redd for at en industris interesser blir ofret til en fordel for en annens markedstilgang. Det er grunn til å tro at fagkompetansen på fisk er langt høyere enn kompetansen på IKT-industrien i Nærings- og fiskeridepartementet. Vi håper noen under disse forhandlingene taler it-bransjens sak.

For husk, etter oljen skal vi leve av både fisk og teknologi.  

Les om:

Ukens Leder