Veien tilbake for Microsoft

LEDER: Panisk innovasjon skapte distanse til brukerne, skriver Henning Meese.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft har fått ny sjef. Steve Ballmer takker for seg og mannen som nå skal løfte it-giganten til gamle høyder heter Satya Nadella.

Han kommer fra rollen som leder for selskapets nettskysatsing, og er slik sett vant til å tenke luftig. Og det trengs, for Microsoft sliter.

Windows 8 var langt fra å leve opp til forventningene og generelt har selskapets satsing på mobile plattformer som smarttelefoner og nettbrett vært en katastrofe, i hvert fall sett med investorenes øyne.

Dette ser det ut til at styret i selskapet også innser.

For å bidra i driften trer Bill Gates ned som styreleder.

Tre dager i uken skal han bruke på å pense Microsoft inn på riktig retning igjen. Da blir det spørsmål om hvem som er mest sjef: Gates eller Nadella.

Men vi får anta ansvarsforholdene er avklart.

Det er nesten godt gjort å miste grepet så fullstendig som Microsoft har gjort. Med total dominans på operativsystemer til pc-er og servere, og det samme på de suverent meste utbredte brukte kontorapplikasjonene, hadde selskapet inntil for noen få år siden bukten og begge ender på store deler av det totale it-markedet.

Men panikken spredte seg i Seattle da det dukket opp konkurranse fra uvante aktører som Google og Apple. Svaret var panisk innovasjon som endte med skape distanse til brukerne, fremfor å binde dem tettere til seg.

For eksempel ble det gjort store endringer i brukergrensesnittet i både operativsystemene og i programmer som Office og Excel, og mye brukte applikasjoner som Messenger ble gjemt og konsolidert inn i større programsuiter som Skype.

Det viste seg å være en farlig vei å gå. De fleste er vanemennesker, og må de lære noe nytt er veien kort over til konkurrerende systemer og produkter.

Så kort sagt, Gates og Nadella har litt å tenke på. Når det er sagt har ikke Microsoft tapt ennå. Selskapet dominerer fremdeles på mange områder, men fordums storhet er et stykke unna.