TEST: Samsung Storystation USB 3.0: Stor og rask

TEST: Samsung Storystation USB 3.0: Stor og rask

Samsung Storystation USB 3.0 gir høy ytelse via raskt grensesnitt og leveres med kapasitet på opptil 2 terabyte.

Harddisker med USB 3.0-grensesnitt fortsetter å gjøre sitt inntog på markedet. Tidligere har vi testet eksterne 3,5-tommers-harddisker med USB 3.0-grensesnitt fra Freecom, Buffalo og Western Digital. Nå står Samsungs alternativ for tur.

Kabinettdesignet har vi sett tidligere – Samsung viderefører her et stilig design som de også benytter for USB 2.0-baserte eksterne disker. Utseendet blir litt «retro» utseendemessig, men virker generelt mer påkostet enn det de fleste andre leverer. Av/på-knappen gir også mulighet for å justere styrke på det blå lyset på undersiden av kabinettet.

Det er mange leverandører av eksterne harddisker, men de eneste produsentene av 3,5-tommers harddiskdrev er Seagate, Hitachi, Western Digital og Samsung. Samsung benytter her modeller fra sin Spinpoint EcoGreen F3-serie av Serial ATA-harddisker. Disse har bare 5 400 o/min rotasjonshastighet, fordi lavt strømforbruk er prioritert foran topp ytelse. Samsung har lansert nye EcoGreen-modeller, Spinpoint F4EG, og vi vil ikke se bort fra at det etter hvert vil være andre modeller som benyttes i Samsungs eksterndisker. Dette vil imidlertid trolig bety relativt lite ytelsesmessig. Vi forventer heller ikke spesiell ytelsesforskjell mellom de forskjellige kapasitetsalternativene.

Serial ATA-til-USB 3.0-broen i harddiskkabinettet støtter S.M.A.R.T. slik at man kan lese av temperatur for harddisken og annen diagnoseinformasjon.

LES OGSÅ:

Chieftec Black Box: Raskt USB 3.0-kabinett

 

Også USB 2.0

USB 3.0 er bakoverkompatibel med USB 2.0. Med andre ord er det ikke noe problem å benytte harddisken mot pc-er uten USB 3.0-støtte. Når det gjelder ytelsen som USB 2.0-disk blir ytelsen i praksis begrenset av grensesnittet. Opp imot andre USB 3.0-harddisker og vanlige USB 2.0-harddisker er det i praksis svært liten ytelsesforskjell. Faktisk opplevde vi at Samsung Storystation USB 3.0 var litt raskere enn Storystation med kun USB 2.0-støtte. USB 2.0-varianten benyttet intern harddisk fra samme diskserie hos Samsung.

LES OGSÅ:

TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

 

Ytelse

Med USB 3.0 er ikke grensesnittet lengre en flaskehals for hva man kan hente ut av en vanlig harddisk. Så langt har vi sett ytelsestall på over 200 megabyte i sekunder fra våre USB 3.0-tester – da riktignok ved hjelp av SSD. Harddisker har en maksimalhastighet som gjerne ligger på mellom 90 og 130 megabyte i sekundet. Riktignok Vil det gjerne bare være ved overføring av veldig store filer man kan nå maksimalhastigheten. Den høyeste hastigheten er også på starten av disken, mens det lengre inn på disken vil være lavere ytelse på grunn av at mindre data kan leses eller skrives per rotasjon.

I praksis kan man si at en USB 3.0-harddisk nå kan ha samme ytelse som en internt tilkoblet harddisk. På de fleste brukerområder er det tilfelle, men på enkelte områder ser vi at internt koblede disker kan ha noe bedre ytelse. Om dette er knyttet til USB 3.0-kontrolleren, USB 3.0-broen i harddiskkabinettene eller at Serial ATA rett og slett har mer effektiv kontroller- og diskkommunikasjonsarkitektur, kan vi ikke svare helt på. Fortsatt er det kun NEC som leverer USB 3.0-kontrollere.

Det er ikke bare Samsung som har valgt å benytte en 5 400 o/min-harddisk i Storystation USB 3.0. Det samme gjorde Freecom med sin USB 3.0-disk som vi testet tidligere i år. USB 3.0-harddiskene fra Western Digital og Buffalo benytter 7 200 o/min-harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

 

Hvorvidt man vil merke noen spesiell forskjell, varierer med bruksområde. 7 200 o/min gir raskere aksesstid. Dette kan bety en del hvis man jobber med oppgaver som gir mange små operasjoner mot harddisken, men for lesing og skriving av større filer, som bilder, mp3, video med mer, blir det i praksis liten forskjell.

Vår testsystem kjører Windows 7. Vi benytter en Asus U3S6-kontroller for USB 3.0. Hovedkortet i pc-en er et Intel P45-basert kort fra MSI og vi benytter en Intel Core 2 Duo Q8200-prosessor. I ytelsesgrafene har vi med en Transcend Storejeg 25M3 som referanse. Dette er en 2,5-tommers 5 400 o/min USB 3.0-harddisk. For Samsung Storystation USB 3.0 og Western Digital My Book 3.0 oppgir vi også ytelsestallene når den er tilkoblet USB 2.0.

 

 

 

 

 


 

 

Konklusjon

Samsung Storystation USB 3.0 gjør det på det jevnt over bra, selv om den på en del områder legger seg noe bak konkurrentene. De store forskjellene i praksis trenger det ikke å bli. Vi liker også konstruksjonen og designet på kabinettet, samt at den er stillegående og har lite vibrasjoner.

I hvert fall hvis vi tar utgangspunkt i modeller med 2 terabyte lagringskapasitet, er dette også den rimeligste på markedet. Riktignok er det ikke mer enn rundt 150 kroner ekstra for å få en Western Digital My Book 3.0 som har høyere ytelse.

Med en pris på cirka 1 250 kroner inklusive mva. for en 2 terabyte eksternharddisk kan dette også være godt valg også om man ikke har USB 3.0-støtte – enda. En vanlig USB 2.0-disk på 2 terabyte koster hos de billigste forhandlerne rett i underkant av tusenlappen. Du må altså legge to-tre hundrelapper ekstra på bordet for USB 3.0. Det bør du absolutt vurdere å gjøre, siden det er et mer fremtidsrettet kjøp.

LES OGSÅ:

TEST: Trust SuperSpeed USB 3.0 Expresscard: Gi den bærbare usb 3.0