TEST: Seagate Backup Plus - Fire raske terabyte

TEST: Seagate Backup Plus - Fire raske terabyte

Rask og rimelig eksterndisk med opptil fire terabyte lagringskapasitet, USB 3.0 og mulighet for Thunderbolt.

Seagate Backup Plus er i utgangspunktet en vanlig ekstern harddisk som kan leveres med kapasitet på 2, 3 eller 4 terabyte og USB 3.0-grensesnitt. Det er kompatibilitet med USB 2.0, men harddisken kan også konverteres til å støtte Firewire800 eller Thunderbolt.

Konverteringen gjøres via en adapter basert på Universal Storage Module-spesifikasjonen (USM).

Det er bransjeorganisasjonen bak Serial ATA som står bak dette grensesnittet og i teorien vil man etter hvert kunne se andre produkter der dette støttes og hvor Seagates harddisk kan benyttes.

LES OGSÅ:

Større hybrider fra Seagate

Blant annet forventer man å se dokkingbrønner i kabinetter på stasjonære pc-er og videoopptakere, samt at man også fra tredjeparts aktører kan få forskjellige adaptere for å gi støtte for nye grensesnitt og bruksområder.

Utbredelsen av USM er foreløpig begrenset, men i tillegg til Seagate har også Verbatim eksterne harddisker med dette. USM-grensesnittet er nesten helt likt det vanlige Serial ATA-grensesnittet, men er designet slik at koblingen skal være mer robust.

LES OGSÅ:

Hovedkort for Hackintosh

Enkel programvare

Seagate leverer harddisken i to versjoner – for Windows eller Mac. I utgangspunktet er det ikke tekniske forskjeller, men Mac-versjonen er formatert for Mac – men man kan naturligvis omformatere. For Mac-versjonen av harddisken leverer Seagate også ekstra programvare for at Windows-pc-er skal kunne bruke harddisken selv om den er formatert med Apples HFS+-filsystem.

Programvaren for sikkerhetskopiering er i stor grad lik for Windows og Mac. Fordelen med programvaren er at den er svært enkel å komme i gang med.

Programmet er imidlertid langt fra det mest funksjonsrike sikkerhetskopieringsprogrammet og vi kunne i det minste ønsket muligheten til å kryptere og passordbeskytte sikkerhetskopier.

På den andre siden er enkelheten viktig for at en del brukere skal få kommet i gang med å ta sikkerhetskopi. Programmet har også enkelte funksjoner knyttet mot sosiale medier – blant annet muligheten til å laste ned og sikkerhetskopiere bildene man har på sin Facebook-profil.

LES OGSÅ:

USB 3.0 skal bli raskere

Svært rask

I utgangspunktet kan vi skille mellom to typer eksterne harddisker. De tradisjonelle eksterne harddiskene er basert på 3,5-tommers harddisk og har ekstern strømforsyning. Videre har man mobile eksterne harddisker, som er basert på 2,5-tommers harddisker – og dermed mer kompakte - og får strøm via usb-kabelen.

Seagate Backup Plus er av den førstnevnte typen. Den blir større og ikke like enkel å frakte med seg, men den gir også bedre ytelse.

Vi startet med å teste harddisken via USB 3.0. I noen av våre testprogrammer så vi raskt unaturlig høye resultater, hvilket trolig er et resultat av diskbufferarkitekturen i harddisken. Likevel, på reelle filoverføringer så vi ytelsestall som varierte mellom 150 og 170 megabyte per sekund – dette gode tall for en harddisk. Seagate benytter her 7 200 o/min-harddisk, mens en del av de andre diskprodusentene i sine eksterne disker ofte benytter disker med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Vi lot oss også imponere av harddiskens ytelse på små skriveoperasjoner.

Hva så med Thunderbolt – hvor stor vil gevinsten være? Ganske enkelt er forskjellene mellom bruk av USB 3.0 og Thunderbolt her svært små. I hovedsak vil det være de som eier en Mac med Thunderbolt, men uten USB 3.0-støtte, som vil ha en reell fordel av Thunderbolt-støtten rent ytelsesmessig.

Årsaken til at Thunderbolt her ikke er noe raskere enn USB 3.0, er knyttet til ytelsen for harddisken i seg selv. En ekstern harddisk basert på kun ett enkelt harddiskdrev er ikke rask nok til at USB 3.0 blir en flaskehals. Tar man derimot løsninger med flere harddisker satt opp i RAID, kan Thunderbolt ha sine fordeler. Thunderbolt vil også kunne ha sine fordeler for eksterne SSD-er.

Thunderbolt-adapteren tilbyr også port for å seriekoble Thunderbolt-enheter. Adapteren letter en del på størrelsen til disken – uten at det nødvendigvis er så viktig hvis disken bare skal brukes på skrivebordet.

LES OGSÅ:

Blade Runner-harddisk fra Lacie

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Seagate her i utgangspunktet har en meget rask harddisk. For dem som skal ha en intern harddisk kan vi godt anbefale deres Seagate Barracuda XT som Backup Plus er basert på.

Prismessig kommer disken også meget godt ut. Cirka 1 300 kroner må man ut med for 4 terabyte-modellen med USB 3.0. Prismessig er det i samsvar med andre USB 3.0-disker med 4 terabyte lagringsplass – flere av dem med 5 400 o/min-harddisker som ikke gir like god ytelse.

Thunderbolt-grensesnittet gir et tillegg på 1 700 kroner og er nødvendigvis ikke et så veldig godt kjøp. Ønsker man Thunderbolt kan for eksempel Lacies d2-modell med samme kapasitet virke mer aktuell – her er begge grensesnittene direkte på disken. Det er ikke noe rimeligere, men det kan virke mer praktisk. Dette er imidlertid ikke en harddisk vi har testet.

LES OGSÅ:

10 000 o/min via Thunderbolt