Bedre testing med positive piloter

For vellykket testing ville Sør-Fron finne brukere som er positive til endring, uten å være teknologer. Det gjorde at utrullingen gikk smertefritt.

Publisert Sist oppdatert

I Sør-Fron tester de virtuelle arbeidsflater (VDI) for nettbrett etter vellykket test og utrulling til vanlige klienter.

Etter intern test og erfaringer fra en annen virtuell arbeidsflateløsing var det brukere i forskjellige etater og avdelinger.

- Det gjelder å finne testbrukere som har en positiv innstilling til endring og som kan teste en løsning ut fra at de kan gi skikkelige tilbakemeldinger på hva som virker og ikke. Disse brukerne bør ikke være spesielt teknologisk kyndige. Tilbakemeldingen fra dem bidro til at utrullingen gikk smertefritt, forteller Jo Kristian Bartnes i Sør-Fron kommune i Gudbrandsdalen.

Kommunen har kommunesenter i Hundorp, og strekker seg over 740 kvadratkilometer med 3206 innbyggere.

Kommunen har blant annet fostret adelsmannen Dale-Gudbrand fra slutten av vikingtiden, mannen som skal ha gitt hele Gudbrandsdalen navnet det har i dag.

Avstanden til den fjerneste lokasjonen det ytes sentral it-støtte til er 50 kilometer, og totalt er det 12 tjenestesteder for it-tjenesten i kommunen.

Et bukkeritt med erfaringer

Virtualisering har vært i bruk lenge i kommunen. Først med Citrix-løsninger og virtualisering til tynne klienter. De siste årene har virtuelle arbeidsflater vært på inntog, og er et bidrag til at 360 brukere i administrasjon og skoleverk kan driftes av to personer.

- Vi nærmet oss en større oppgradering og måtte finne en rimelig måte å levere nyeste generasjon Windows. Vi fant Kaviza, som leverte noe de kalte "VDI-in-a-box". Vi lastet ned programvaren og startet testing med gode resultater, forteller Bartnes.

Produktet ble installert i en server som kjørte Vmware-virtualisering, og Kaviza kjøres som en egen dedikert virtuell Linux-server med en administrasjonskonsoll som viktigste grensesnitt. En pc med en master-installasjon av Windows koples til nettet, og blir malen for virtuelle arbeidsflater. Med rett antall Windows-lisenser i tillegg er det alt som skal til for at dette skal fungere.

- Vi blir bedt om å lage et antall kopier av denne pc-en, og så styres den ut til klientene etter ip-nummer eller bruker. Vi har foreløpig 86 brukere på denne løsningen, og etter sommeren er vi oppe i 120. De får en fersk, identisk Windows-kopi hver morgen, som "nulles" hver natt før en ny kopi lages klar til arbeidsstart dagen etter, forteller Bartnes.

Ikke for den stundesløse

Bruker-DNA, det vil si innstillingene hver bruker har for oppsett av bakgrunner, maler og ordlister er tatt ut og lagret separat gjennom en egen programvare, RES Wsdom. Dette legges på toppen av hver virtuelle arbeidsflate avhengig av innloggingen

Arbeidet som krevde nitidig oppfølging var å etablere master-versjonen av Windows 7. Denne måtte være en variant der alt som ikke var elt nødvendig var skrellet av. Dette inkluderer, noen som antagelig gleder en god del it-brukere der ute, varsler om oppgradering av applikasjoner som flash og Java.

Den andre utfordringen de møtte var hvordan server-parken skal optimeres med rett mengde ressurser, bruker per server og sørge for at brukeren opplever det hele som om det var en vanlig, feit, Windows-installasjon.

- Brukeren skal slippe å måtte bry seg om oppgraderinger. Vi går inn og oppgraderer master-versjonen med de nyeste oppdateringene, og lager så en ny mal som vi bruker ut til brukerne, sier Bartnes.

Går utenom inngrep

Han forteller at dersom det oppstår noe feil i en virtuell arbeidsflate eller i en applikasjon som kjører i den, så er løsningen som regel å stoppe og slette den kopien, og rulle ut en reservekopi til brukeren. Dette tar noen sekunder.

- Det er en forskjell fra gamle dager der vi ofte måtte av gårde fysisk til sluttbruker for feilsøk og fiks. Da kunne et enkelt pc-problem ta halve dagen.

En annen snedig funksjon de har fått på plass krevde ekstern konsulenthjelp. Sør-Fron har laget et tosonesystem for de ansatte som etter lover og regler skal ha full separasjon mellom ytre nettverk og indre nettverk. Dette gjelder for de som behandler sensitiv informasjon. Her hentet kommunen inn konsulenter fra Atea, som laget en løsning der man skifter mellom to virtuelle arbeidsflater i hvert sitt nett og med hvert sitt sett med applikasjoner. Dette skjer med tastatursnarveier i samme fysiske klient.

Være seg selv

Neste trinn er mer bruk av løsningen for hjemme-pc-er og nettbrett.

- En fordel med løsningen har hele tiden vært at et å rulle ut Windows 7 har vært til brukere som er vant til Windows 7 hjemme i noen år. De er etter hvert blitt vant til andre enheter hjemme også, og vi tester nå hvordan brukerne kan få tilgang til sin arbeidsflate virtuelt på nettbrett eller i internettkafeer. Vi leger da inn et lag med ekstra sikkerhet og dobbel autentisering, forklarer Bartnes.

I tillegg til at egne brukerinnstillinger, brukes også muligheten for å lage versjoner der visse applikasjoner ligger forhåndsinstallert for enkelte grupper av brukere. Slik kan kurs og opplæring kjøres fortløpende gjennom hele dagen. Tekniske geo-applikasjoner kan brukes for teknisk etat, og ferske pc-arbeidsflater med økonomiprogramvare kan være klar til neste time.

Vdi fra luften, vdi fra bunnen

Kommunen er ikke helt ukjent med virtuelle arbeidsflater. De har allerede i et par år kjørt en løsning fra Fujitsu i skoleverket. Dette er løsninger der Fujitsu har integrert tynne klienter i pc-skjermer, med kun to kontakter: datanett og strømnett. I bakkant ligger en Fujitsu-server med kontroll og administrasjon.

- Vi var blant de første som skaffet denne løsningen når den ble lansert. Det hang sammen med at de gamle klientene i skolen måtte byttes ut. De gode erfaringene i å teste og bruke denne virtuelle løsningen har spilt en stor rolle for at vi ville gå videre med virtuelle arbeidsflater, understreker Bartnes.

I løpet av testperioden ble Kaviza kjøpt opp av Citrix, noe som fjernet usikkerheten med hensyn til support og utvikling av produktet.