Dyrt å velge norsk hos Adobe

Dyrt å velge norsk hos Adobe

Fem av de nye CS4-programmene er nå oversatt til norsk. Prispåslaget er heftig.

I alt fem av programmene i Creative Suite 4-familien er nå oversatt til norsk og tilgjengelig i norske utgaver.

De fem programmene er Indesign CS4, Photoshop CS4, Photoshop Extended CS4, Incopy CS4 og Indesign Server CS4.

LES OGSÅ: Adobe fester grepet om internett

Som man ser, er det nøkkelprogrammene for grafisk bransje Adobe har valgt å priotere når det gjelder norske oversettelser.

Kraftig prispåslag

Ønsker man Adobe Photoshop CS4 på norsk, er prisen 9 700 kroner inklusive mva. Den engelsk-språklige versjonen koster til sammenligning 6 800 kroner inklusive mva.

Også den norske utgaven av Indesign CS4 har fått en prislapp på 9 700 kroner inklusive mva. Dette er over 2 300 kroner mer enn hva man må betale for den engelsk-språklige versjonen.

Med andre ord: Når det gjelder Adobe-programmer, er det en fordel å være engelsk-kyndig.

Oppgradering til hvert av de to programmene på norsk koster 2 845 kroner inklusive mva. Den utvidede Photoshop-utgaven, Adobe Photoshop Extended CS4, koster 14 271 kroner - oppgradering koster 4 558 kroner inklusive mva. Prisen på Incopy og Indesign Server blir klar om kort tid.

De som ønsker norske versjoner av Adobes CS4-programmer, må være obs på at de oversatte programmene bare fås kjøpt separat, ikke som del av en av de seks pakkeløsningene. Dette betyr at hvis man for eksempel ønsker Indesign Premium-pakken, som også inneholder blant annet Illustrator og Dreamweaver, må man kjøpe norsk-språklig programvare i tillegg til samlepakken. Alternativt kan man sy sammen sine egne pakkeløsninger basert på kjøp av individuelle CS4-programmer. Begge deler medfører i de fleste tilfeller at prisen for å jobbe i Photoshop og Indesign på norsk, blir ganske høy.

Regneeksempel

La oss ta noen regneeksempler (alle priser er oppgitt med merverdiavgift):

Creative Suite 4 Design Premium-pakken (engelsk-språklig) koster 19 712,50 kroner. hvis man bestiller den via Adobes internett-butikk.

Hvis man kjøper denne pakken og supplerer med norsk-språklig Photoshop Extended og Indesign, blir den samlede prisen svimlende 43 683,50 kroner.

Hvis man i stedet setter sammen sin egen pakke basert på de enkelte programmene som hører med i Design Premium-pakken, men bytter ut Photoshop Extended og Indesign med de norske versjonene, blir summen enda mer svimlende: 50 146 kroner.

For ordens skyld gjengir vi hele det siste regnestykket her:

Indesign CS4 norsk

9 700,-

Photoshop CS4 Extended norsk

14 271,-

Illustrator CS4

6 400,-

Flash CS4 Professional

6 887,50

Dreamweaver CS4

4 425,-

Fireworks CS4

2 950,-

Acrobat 9 Pro

5 512,50

SUM

50 146,-

Naturligvis kan man innvende at de færreste Adobe-kundene kjøper programmene til full pris. For de fleste er det snakk om oppgraderinger til atskillig lavere priser enn dem vi har gjengitt her. Likevel er det ikke rart at Adobes prispolitikk skaper debatt, og det er heller ikke overraskende at mange bedrifter drøyer med å oppgradere til nyeste versjon.

Adobe har selv sagt at dette er noe av årsaken til at selskapet nå må gå til oppsigelser . Vi merker oss også at Adobe ikke vil være blant utstillerne på Macworld Expo-messen i San Francisco i januar.

Utvikling