Java-kvinnene trives i mindretall

Utviklermiljøet er kanskje mannsdominert, men det gjør ikke noe.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det den internasjonale kvinnedagen. Det markeres også i dataverdenen, en verden som det ikke er noen underdrivelse å si er mannsdominert.

Blant annet markerer Accenture begivenheten i samarbeid med Polyteknisk Forening og Ungt Entrepenørskap i form av et arrangement på Håndverkeren.

Vi har tatt en prat med et par fremmadstormende Java-kvinner i et konkurrerende selskap, Capgemini, for å høre hvordan arbeidssituasjonen fortoner seg for norske, kvinnelige utviklere.

Eneste teamleder på teknologi

En av dem som nylig har klatret på karrierestigen, er teamleder Janne Øren Antonsen.

- Jeg har blitt teamleder for 15 stykker som jobber i Java-avdelingen, og får samme respekt som menn i tilsvarende stilling, sier hun.

- Er det mange kvinnelige ledere hos dere?

- Det er noen, men ikke mange. Mange kvinner blir prosjektledere og ledere i avdelinger som går mer i den retningen. På teknologiavdelingene er det kanskje bare meg. En del kvinner er sikkert mer opptatt av mennesker, og da er kanskje prosjektledelse et mer naturlig sted å gå, tror Øren Antonsen.

Litt av årsaken til at hun ville bli teamleder er at hun liker å forholde seg til mennesker; snakke med konsulenter og følge dem opp. Å være kvinne i en mannsdominert javaverden, er helt ålreit.

- Det er litt få av oss, men vi som er her er en del av gjengen. Jeg føler meg som en del av miljøet, sier hun.

- Lunsjsamtalene da, går det i fotball og ølmerker?

- Det hender jo det, og gjerne i tekniske duppedingser. Men generelt snakker vi om helt vanlige ting, men naturligvis ikke så mye om jenteting. Akkurat de diskusjonene får jeg uansett utløp for med venninnene på privaten.

- Jenter kommuniserer bedre

Heller ikke Ida Kokkersvold i samme selskap ser det som et problem å være kvinne i et mannsdominert miljø.

- Jeg merker også gutta setter pris på at det er noen jenter i bransjen. Samtidig er det også greit for oss kvinner at det er flere av oss, så det ikke bare blir sportssnakk i lunsjen, sier hun.

Kokkersvold vil også avlive myten om at Java-kvinner er «guttejenter».

- Det er en myte at man må være guttejente for å være programmerer og jobbe med Java, selv om det nok er mange som tror det når man forteller at man jobber med utvikling.

- Hva er forskjellen på javamannen og javakvinnen?

- Javamannen og javakvinnen er ganske like. Men jeg vil si at jenter ofte er litt mer opptatt av kommunikasjon enn gutter, og den fordelen tar jenter med seg i programmeringen. Man skal jo lage noe, utvikling går jo ikke bare ut på å bruke Java for å få et ferdig produkt. Og her tror jeg jenter ofte er flinkere til å bruke de kommunikasjonsevnene de har for å få til et bra sluttprodukt.

Overrasket

Også Øren Antonsen opplever tidvis at folk hun ikke har sett på en stund blir overrasket når hun forteller om sitt karrierevalg.

- Hvis jeg treffer folk jeg ikke har truffet på en stund hender det de blir overrasket når jeg sier jeg er utvikler, sier hun.

Capgemini jobber kontinuerlig med å rekruttere flere jenter. I Øren Antonsens avdeling er det under ti kvinner i en gjeng på 60.

- Vi er tilstede i fora som er rettet mot kvinner. Både studentorganisasjoner der man har karrierenettverk for jenter og via Oda-nettverket. Det gjør vi for å være synlige og være der jenter er. I tillegg forsøker vi å stille med kvinner i blant annet jobbintervju, i fall det er noen slike spørsmål, sier hun.

Les også: Lokker ungjenter med smågodt og Surface Table