Frykter Bitcoin-kollaps

Sterk vekst i verdien på internett-valutaen gir den mer preg av aksjeboble enn pengeverdi. Kombinasjonen roper kjempesprekk.

Publisert Sist oppdatert

Den digitale valutaen Bitcoin har steget sterkt det siste året, og nå kommer det advarsler om at dette er en boble som kommer til å sprekke. Blant annet fordi Bitcoin oppfører seg mer som en aksje enn som en valuta.

- Det er ukjente aktører som kjøper og selger valutaen, dermed ligner de mer en market maker i aksjemarkedet.

Dette sier jussprofessor Olav Torvund til Finansavisen. Han er ekspert på betalingsformidling.

Raketten

I forrige uke var verdien av én Bitcoin 1089 dollar. Dette er opp 8975 prosent på et år. Den sterke prisveksten i høst er tilskrevet at en høring i den amerikanske kongressen i okotber Fastslo at Bitcoin og tilsvarende digitale valutaer var legiitme betalingsmidler.

Torvund mener dette bærer preg av de samme tilstandene som ledet opp til Tulipomania i Nederland under tredveårskrigen, eller noe nyere dot-com-boblen fra starten av dette tusentallet. Tulipomania var en periode fra 1634 og tre år framover da den nye blomsten tulipan kom til Europa og ble et spekulasjonsobjekt uten sidestykke i datidens finansielle hovedstad. En pose tulipanløk kunne etter sigende kjøpe en bygård i Amsterdam, for å illustrere hvor ille det kunne bli.

For at noe skal fungere som penger, er det i følge Torvund tre betingelser: Det må ha en referanseverdi, det må være universelt byttemiddel og allment akseptert. Kun det første gjelder for Bitcoin.

Under radaren i protest eller kriminelt.

Valutaen er populær som en protest mot tradisjonelle samfunnstrukturer og kontroll, og tillater anonyme overføringer av verdier mellom anaonyme i gjennom nettverket. På grunn av begrenset pengemengde og har den også vært poppis i enkleste miljøkretser. Men som alt annet som er kult fordi det går under radaren, så er det noen som går under radaren med urent mel i posen. Biotcoin brukes også til å betale kriminelle nettverk, og det som verre er.

Per i dag er det utstedt 12 millioner Bitcoin, som har en verdi på rundt 80 milliarder kroner. Summen av den norske pengemengden er 90 milliarder. Bitcoin vil nå et maksimalt antall enheter med 21 millioner enheter i 2017. Den eneste oppsiden som er mulig er om dette skulle bli en verdensvaluta. Det ligger også en økt bobleeffekt i at det er økt interesse for en begrenset ressurs. Da vil normalt prisen øke.

Men mangel på horisont etter 2017, kriminalitet og utydelige aktører. kombinert med eksplosiv vekst i verdi og spekulkanter peker mot en nedtur. Men den mangler en garanti for at verdiene den representerer, kan innløses. Med andre ord vil en kollaps gi absolutt ingetnign tilbake til de som investrerer nå.