Virtuelt datarom er uinteressant

Virtuelt datarom er uinteressant

Så vanlig at det er løsninger for applikasjoner og arbeidsmiljø som fanger folket.

- Norske kunder har heterogene miljø, gjerne med litt av hvert fra to eller tre av de stor virtuelle aktører. Vi ser de vil ha et sted å få tak i kompetanse for hvordan dette kan spill bedre bedre sammen, sier Geir-Rune Dyrseth, administrerende direktør i Commaxx, som arrangerer konferansen Virtualpower i Lillestrøm.

- I år vises denne interessen ved at vi måtte stenge for flere påmeldinger fordi kapasiteten var nådd.

Med 770 deltakere, partnere og leverandører har konferansen i år rundt 850 deltakere. Dyrseth ser krevende økonomiske tider som en viktig drivkraft.

- Reduksjon i kostnader og i kompleksiteten i infrastrukturen er viktig for alle bedrifter. Det nye er at interessen for klientsiden tar seg opp, derfor deler vi både utstillergulvet og konferansestrømmen i klient- og serverorientering, sier han.

- Utviklingen går også mot at programvare blir mer viktig enn maskinvare innen virtualisering. Administrasjonsverktøy og virtualisering for brukerne sørger for det.

Dyrseth mener også at brukeren og hvordan hun opplever arbeidsmiljøet vil spille en større rolle for hvordan virtualisering kommer til å utvikle seg framover. Om ikke sluttbrukeren er fornøyd med det som leveres virtuelt, vil bruken stoppe opp. Men fordelene økonomisk, sikkerhetsmessig og for fleksibiliteten i virksomheten vil tale for mer virtualisering, og it-avdelingene må komme brukerne i møte.

Forenkler og fjerner kjipe prosedyrer

Lau Sørensen, som er produktsjef i Commaxx, understreker at virtualisering er i ferd med å bli så vanlig i datarommet at det er de nye løsningene som interesserer.

- Løsningene i datarommet er modent. Nå er det virtualisering av applikasjoner og arbeidsmiljø (”virtual desktop”, red.anm.) som blir viktig for å se hvordan erfaringene kan utvides til nye områder.

Han understreker at virtualisering også har fordeler for andre sider av it i virksomhetene, som rammeverket Itil.

- For de fleste som tar i bruk Itil, så er førti prosent av innsatsen i endringsadministrasjonen, sier Sørensen.

Endringshåndtering beskriver de prosedyrer inkludert tester som skal til før et element i en it-infrastruktur skal endres fra en definert normaltilstand til en ny. En prosess som i enkelte virksomheter kan være en krevende og langvarig prosess med masse dokumenter, og det følger gjerne som en funksjon av mulig risiko. Høyere risiko innebærer mer tids- og ressursbruk.

- I en virtuell infrastruktur er risikoen ved endringer veldig lave. Som regel innebærer implementering at man endrer noen innstillinger i en sentral administrasjonskonsoll. Om det feiler, er tilbakestilling like enkelt, forklarer Sørensen.

Windows XP til Windows 7-overgangen blir enklere enn noen sinne, les hvorfor på neste side!

Virtualisering