Facebook vil ta over internett

Facebook vil ta over internett

Utviklernyheter kan gjøre Facebook til det nye Google, mener Gartner.

Under Facebooks utviklerkonferanse F8 ble det lansert flere nyheter denne uken.

Den kanskje mest interessante er kodegrensesnittet Open Graph API. Den skal nå tillate utviklere å sy sammen Facebook og andre nettsteder, som for eksempel en nettavis.

Fra lenker til sosialt

Utviklere kan blant annet hente ut informasjon om brukerens interesser, som dermed kan brukes til å skreddersy den aktuelle siden etter leserens preferanser. Hun skal også kunne se hvem av sine venner som bruker siden, og kommentarer de har lagt igjen der.

- Folk kan umiddelbart få en sosial og personlig opplevelse overalt, sa Facebook-direktør Mark Zuckerberg under konferansen.

Som mener deres plattform kan omgjøre et internett som baseres på lenker, til et nett som baserer seg på å være sosialt.

Iframe-elementer

I tillegg lanserer Facebook en rekke Iframe-objekter som utviklere kan legge på sidene sine.

Man kan da for eksempel legge inn tommelen som preger Facebook, og som lar brukere vise at de liker for eksempel en artikkel eller en sang.

- Facebook-plattformen kan være både kraftig og enkel, sa plattform-sjef Bret Taylor på konferansen.

Bli nye Google

Facebook-elementer er allerede å se på diverse nettsider. Her på cw.no har vi for eksempel en boks som viser at vi har en egen Facebook-side, og hvem som er tilhengere.

Men nå vil altså det sosiale mediet ta enda større grep om det sosiale internettet.

- Målet er å male alle nettsteder med Facebook-maling, og koble disse mot Facebook-plattformen. Om de klarer det, kan de bli den neste Google, sier Gartner-analytiker Ray Valdes til vår nyhetstjeneste.

Web 2.0