DYRT: Er det virkelig verdt å betale flere tusen kroner for strømme film over 4G i utlandet? (Illustrasjonsfoto)
DYRT: Er det virkelig verdt å betale flere tusen kroner for strømme film over 4G i utlandet? (Illustrasjonsfoto)

4G i utlandet kan koste deg dyrt

Telenor har nå avtaler om 4G roaming i 34 land. Men vær forsiktig. En time videostrømming kan fort koste 40 000 kroner i noen land – eller bare 2 000 kroner fra de fleste land i Vest-Europa.

Publisert Sist oppdatert

Telenor har fortjenestefullt sendt ut en pressemelding der de nøye redegjør for at de nå har 4G-roaming med 34 land. Det er blitt billigere 2 kroner per MB i de fleste land i Europa, men hele 40 kroner i mange land utenfor Europa. Dette er prisene for privatkunder. For bedriftskunder er prisene noe lavere.

Video farlig for lommeboka

Vi tok en titt på prislistene og finner at 4G-muligheten lett kan bli en økonomisk felle dersom du som kunde ikke er oppmerksom og tar dine forholdsregler. 4G er en høyhastighetstjeneste som inviterer til for eksempel strømming av video. Med høykvalitets video går det fort med 1GB per time. Og det koster mer enn det smaker for de aller fleste lommebøker.

40 000 kroner om du gjør det fra Thailand, USA og mange andre land utenfor Vest-Europa. I EU-land langt mindre – 2 000 kroner.

For de mange som besøker Ungarn under håndball-VM er prisen der kr. 2,06, men skulle noen ikke komme seg på stadion og vil se en kamp som varer en time via TV2Sumo via 4G kan det likevel koste dem over 2 000 kroner. I Russland er prisen 40 kroner per MB.  

Prislappen er uansett såpass høy at nedlasting av video – for eksempel filmer – er noe man bør holde seg langt vekk fra på ferie i utlandet.

Sett grensene selv

Det eneste fornuftige er å sette grenser for deg selv noe du kan gjøre ved å gå inn på "Mine sider" på Telenor.no og bestemme grensen selv. Standard er 500 MB.

Telenor har nå 4G roaming-dekning i følgende 34 land:Belgia, Brasil, Canada, De forente arabiske emirater, Filippinene, Frankrike, Hellas, Hong Kong, Irland, Israel, Japan, Jomfruøyene (US), Nederland, New Zealand, Peru, Portugal, Puerto Rico, Qatar, Romania, Russland, Saudi-Arabia, Singapore, Spania, Sri Lanka, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør Korea, Taiwan, Thailand, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og USA.

Telenors tjeneste Datakontroll Utland omfatter også 4G-roaming. Denne tjenesten sperrer kundens datatjenester i utlandet når databruken passerer den forhåndsdefinerte månedsgrensen. 

Her er prisene: 

Priser i utlandet, privatkunderPriser i utlandet, bedriftskunder

Datakontroll Utland, privatkunderDatakontroll Utland, bedriftskunder