MYE GOTTER: LG V20 er den nyeste premiumsmarttelefonen som skal appellere til Youtube- og Snapchat-superbrukerne med 4K-video, HD-lyd, stabilisering og flere opptaksmuligheter. Foto: LG Mobile

Nougat-fylt smarttelefonhåp fra LG

Mens Samsung steller sine brannsår er det lillebror LG som skal holde kineserne stangen med sin nyeste V20. 4K-video, HD-lyd og IPS-skjerm er blant høydepunktene.

Tirsdag slapp LG sin nyeste premiumsmarttelefon. Etter batteribrøleren til Samsung i forrige uke blir LG V20 høyaktuell av flere grunner enn at den er den første smarttelefonen med Android 7 Nougat-versjonen.

Nå er det LG som skal forsvare koreansk teknologiindustri mot kobbelet av kinesiske smarttelefonleverandører som spiser markedsandeler som drops.

Kvalitet og støtsikkerhet

De første rapportene fra vår nyhetstjeneste som har prøvd smarttelefonen er lovende. Størrelsen er 5,7-tommer, som de siste årene har blitt om lag normal størrelse for ekte smarttelefoner. Oppløsningen er 2560x1440 IPS med en pikseltetthet på 513. Den er rettet mot den som vil bruke mobilen for såkalt innholdsproduksjon, hvilket vi si godt kamera, videofunksjoner og app-støtte.

Blant de virkelig sympatiske trekkene er at LG beholder muligheten brukeren har for å bytte batteri når det passer. Mobilen har fått lettmetallhus, nor som skal gi nedre holdbarhet og støtter kvalitetsfølelsen. Topp og bunn er i MIL 810-gradert støtdyktig polykarbonat. Prisen for batteribyttemuligheten er at V20 ikke er vanntett, dessverre.

Av/på-knappen er på baksiden, og har innebygd fingeravtrykksskanner. Et smalt display viser ikonbaserte statusmeldinger.

Videografen og audiofil-drømmen

V20 er i likhet med forgjengeren rettet mot brukeren som vil lage topp innhold for Youtube, Snapchat, Instagram og til og med nye medieløsninger i Facebook.

Siden LG G4 har selskapet levert solide kamera-løsninger, og i V20 er det video og lyd som får en solid oppgradering. I tillegg får kompaktkameraene nok en lusing fra smarttelefonbransjen med bruken av to objektiver. LG har brukt dette før, men i V20 får hovedkamerafunksjonen ny støtte.

Som et selskap med anstendige ambisjoner om å hevde seg i toppen, støtter V20 selvsagt 4K videoopptak som så mange andre smarttelefoner har gjort siden 2013.

LG introduserte to objektiver for ekstraeffekt med V10. Både for- og bakkamera får ekstra vidvinkeleffekt, bakkameraet får dette gjennom et dedikert tilleggsobjektiv. Oppløsningen på første objektiv er 16 megapiksler med anstendige f/1,8 i lysstyrke. Vidvinkelobjektivet har 135 graders dekningsvinkel med 8 megapiksler oppløsning med greie f/2,4 i lysstyrke. 135 grader er ekstrem vidvinkel og ville tilsvare rundt 10 millimeter i 135/FX-format.

Frontkameraet er et fem megapiksler med en lysstyrke på 1,9 for den som fortsatt vil vise verden sitt eget blide åsyn.

For å holde rystelser i sjakk har V20 to typer bildestabilisering – et elektronisk som kompenserer målt bevegelse mellom objektiv og mobilens gyroskop, den andre er programvare i etterbehandlingen mellom opptak og lagring av endelig mediafil.

Lyd i toppsjiktet

Lydopptaket støtter HD-lyd i 24 bit/192 kilohertz oppløsning til en 32 biters Quad-DAC. Det har tre mikrofoner, med mulighet til å fange lydtrykk opp til 120 til 132 desibel. Lydmulighetene er utviklet i et eget partnerskap med ikke ukjente Bang & Olufsen.

Mediafilformatene som den støtter lagring i er blant annet de tapsfrie formatene Flac, DSD, Aiff og Alac.

For den som vil lytte til knallyden uten kabel, så støtter V20 standard Bluetooth 4.2, som de siste årene har bidratt til å utbre trådløse lytteløsninger i store mengder.

Den har også en 3,5 millimeter standard audiopluggport for den som selv vil velge når det er tid for å lytte trådløst.

Enormt mye lagerplass

For å få plass til alt dette innholdet, leveres V20 med 64 gigabyte internlager, og den støtter opp til 2 terabyte MicroSD-tilleggslager.

Et trekk brukere av 4G opplevde var at støtten mobilen hadde for råfilformatet DNG så var 32 GB innebygd lagerplass for lite, og støtten for 64 gigabyte minnekort var helt nødvendig. HD-video og ditto lyd vil også kreve lagrings så det holder.

Batteriet er på 3200 milliamperetimer og støtter QuickCharge 3 for hurtig opplading. V2 kommer i tre farger, mørk grå titan, sølv og rosa.

I verden er LG henvist til en femteplass etter kinesiske Oppo. Med drøyt 5,2 prosent markedsandel har LG om lag halvparten av salget til vekstraketten Huawei, som ikke er langt fra å erobre andreplassen i verden etter ruvende Samsung.

Det er foreløpig uklart om eller når V20 kommer i salg i Norge. Den kommer i salg i Korea i løpet av måneden, men anbefalt utpris er ikke oppgitt.