Intel er åpen for tanken om å begynne å produsere brikker for smartmobiler igjen, sier Aicha S. Evens hos Intel. (Foto: Intel)

Intel gir ikke opp mobilmarkedet

Intel kan godt tenke seg å begynne å lage brikker for mobilmarkedet igjen, men da med integrert modemteknologi. For rask kommunikasjon blir nå viktigere enn rå prosessorkraft.

Dette opplyste Intel på mobilmessen i Barcelona.

Selv om Intel har stanset sin egen produksjon av Atom-brikker for smartmobiler, drives produksjonen fortsatt videre av et partnerselskap i Kina. Mobiler med disse brikkene blir vist denne uka på Intels stand på mobilmessen.

Åpen for tanken

Samtidig har Intel gjort det klart selskapet er åpen for tanken om å starte ny produksjon av brikker for smartmobiler igjen.

Forutsetningen er imidlertid at dette må være brikker med integrert modem, fremholdt Aicha S. Evans i Intel-ledelsen i et intervju på Mobile World Congress i Barcelona. Hun er sjef for Intels Communication and Devices Group.

På mobilmessen har Intel varslet at selskapet arbeider med svært raske modemløsninger myntet blant annet på det kommende 5G-markedet. Målgruppene omfatter produsenter av selvkjørende biler og av VR-løsninger.

Noe av denne modemteknologien fra Intel er å finne allerede i dag i et mindre utvalg av Iphone 7-enheter fra Apple, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Selv om Intel altså har stanset produksjonen av prosessorbrikker for mobilmarkedet, produserer fortsatt det kinesiske partnerselskapet Spreadtrum x86-brikker for smartmobiler basert på Intels Atom-arkitektur. Disse brikkene markedsføres under merkenavnet Airmont.

I andre halvår i år kommer Spreadtrum på markedet med en kraftig åtte-kjerners Atom-variant for mobilmarkedet, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Foreløpig er Intel-ledelsen tilbakeholden med informasjon om fortsatt satsing på mobilmarkedet, men selskapet vil produsere brikker forutsatt tilstrekkelig etterspørsel fra kundene, fremholdt Aicha Evans.

Oppsiktsvekkende steg

Det var i mai i fjor at Intel gikk til det oppsiktsvekkende skrittet å stanse produksjonen av sine Atom-brikker. Dette skjedde etter at forsøket på å få fotfeste i mobilmarkedet mislyktes. Ifølge IDGs nyhetstjeneste har Intel tapt flere milliarder dollar på sin mislykte satsing mot mobilmarkedet.

Intel har i stedet valgt å fokusere på nye områder som Tingenes Internett (IoT), datasentre, minnebrikker, spill-pc-er og Virtual Reality – og altså ikke minst den kommende 5G-revolusjonen, der superrask kommunikasjon blir viktigere enn noensinne, og viktigere enn tradisjonell prosessorkraft, slik Intel ser det.

Intels første 5G-modembrikke ble kunngjort på CES-messen i USA i januar. På mobilmessen i Barcelona har Intel fortalt at brikken er basert på 14-mikrometersprosessen og at testenheter vil bli sendt ut i andre halvår.

Partnerskapet med kinesiske Spreadtrum startet i 2014, da selskapet begynte å produsere mobilbrikker spesialtilpasset det kinesiske markedet. Intel har en lignende avtale med selskapet Rockchip, som produserer Atom-brikker for IoT-markedet.

De Atom-baserte brikkene som nå produseres i Kina, har innebygd støtte for bildebehandling fra 13-megapikslers dobbeltkameraer. Brikkene bygges via den samme 14-mikrometersprosessen som brukes til produksjon av Intels Kaby Lake- og Skylake-prosessorer.