FORTSATT UKLART:  Martin Kolberg kan fortelle at ingen i komiteen er fornøyde etter Stortingshøringen der Nav-direktøren skulle belyse problematikken rundt Moderniseringsprogrammet. (Pressefoto: Nav og Stortinget)
FORTSATT UKLART:  Martin Kolberg kan fortelle at ingen i komiteen er fornøyde etter Stortingshøringen der Nav-direktøren skulle belyse problematikken rundt Moderniseringsprogrammet. (Pressefoto: Nav og Stortinget)

Nav tatt ut av Riksrevisjonens Dokument 1

Martin Kolberg: En så spesiell sak at det ikke blir slått sammen med resten.

Publisert Sist oppdatert

Dokument 1 er riksrevisjonens rapport til Stortinget om den årlige revisjonen og kontroll av departementene og de statlige virksomhetene. Martin Kolberg, som er leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, forteller at Nav blir tatt ut av denne.

Les også: Lystad bekrefter tap på inntil 170 millioner

​- Dette er en så spesiell sak, at den ikke blir slått sammen med resten, sier Kolberg til Computerworld.

Ikke tilstrekkelig informasjon

Det var siste fredagen i november at en rekke ledere, organisasjoner og eksperter ble kalt inn til åpen høring på Stortinget for å belyse problematikken rundt ikt-Moderniseringsprogrammet i Nav.  

Kolberg er komiteens leder, og hevder at det definitivt ikke ble gitt tilstrekkelig med informasjon under høringen.

Komiteen har nå sendt nye brev til statsråden og bedt om en konkretisert gjennomføring av konsulentbruken til Nav.

Ikke fornøyde

​- Ingen i komiteen er fornøyde, sier Kolberg, og forteller videre at om det blir nødvendig med ytterlige høringer, så vil de ha dette.

Forrige uke skrev Computerworld at en kilde med god innsikt i it-arbeidet i Nav hevder at Lystad pratet usant under høringen, og at politikerne villedes av Nav-direktøren. Blant annet påpeker kilden at det var Accenture som burde blitt kalt inn på teppet under høringen, og ikke Steria.

Les også: - Politikerne villedes av Joakim Lystad

Fortsatt uklart

Kolberg forteller til Computerworld at en rekke forhold er uklare etter Stortingshøringen, men at konsulentbruken kanskje er det største usikkerhetsmomentet.

Blant annet setter han spørsmålstegn ved at Steria har en kontrakt på 800 millioner kroner, men at både Nav og Steria selv hevder at Steria ikke har hatt noe ansvar. Han mener også det er merkelig at Nav har bevilget 3,3 milliarder kroner på moderniseringsprosjektet, men at ingen er i nærheten av å forklare hvorfor ikke moderniseringsprosjektet er gjennomført som planlagt.  

- Hvorfor ble ikke Accenture kalt inn til Stortingshøringen?

- Det var kanskje en feil at ikke de ble kalt inn.

- Vår kilde hevder at Accenture satt på begge sider av bordet. Altså både på leverandør- og kundesiden i Nav. Hva er dine tanker om dette?

- Hvis det skulle vise seg at dette er riktig, så er det sterkt kritikkverdig. Men dette vet vi altså ingenting om nå.

Vi spurte også Kolberg om han tror Lystad fortalte den hele og fulle sannheten under høringen. På dette svarer Kolberg at han legger til grunn at alle som møter til høring i Stortinget snakker sant og opplyser saken på best mulig måte, men han innrømmer at  han på enkelte av svarene til Lystad ikke kunne forstå hva direktøren sa.