TEST: Acer Aspire 1810TZ - Flott alternativ til Atom

Liten, lett, rimelig, kurant ytelse, god funksjonalitet - Acers 11,6-tommers CULV-pc kan være et råbra kjøp.

Publisert Sist oppdatert

Ultraportable pc-er har for mange vært en drøm. Problemet har imidlertid vært at maskinene i dette segmentet har hatt en svært høy pris. Minibærbare basert på Intels Atom-serie av prosessorer ble for mange et alternativ. Samtidig har dette vært maskiner med ganske store begrensninger i ytelse, funksjonalitet og skjermoppløsning. Riktignok får man i dag 11,6-tommers minibærbare, men ytelsen blir i mange sammenhenger rett og slett for dårlig og maskinene leveres med Windows 7 Starter, som på en del områder blir svært begrenset. Gjerne er det også lite minne og liten diskplass på maskinene.

Intels Consumer Ultra Low Voltage-plattform ble lansert i fjor vår og den første pc-en vi testet i dette segmentet var Acer Aspire 3810T. Dette var en maskin som imponerte oss stort - på mange måter kunne denne 13,3-tommers-pc-en konkurrere med pc-er som kostet det dobbelte.

Aspire 1810TZ blir her lillebroren, og den mest sentrale forskjellen er at skjermstørrelsen er redusert fra 13,3 til 11,6 tommer. Maskinen har et chassis som minner mye om for eksempel Acer Aspire One 751h - altså Acers 11,6-tommers Atom-baserte minibærbare. Vekten for maskinen er cirka 1,35 kilo - det er bare så vidt over det en del av de 10,2-tommers store minibærbare veier. Maskinen har også en del i felles med Acers Ferrari One 200 som vi testet for ikke så lenge siden.

Fortsatt blir prisen høyere enn for en Atom-basert minibærbar med samme skjermstørrelse. Men det er, som vi skal se, en rekke naturlige forklaringer til det.

LES OGSÅ: TEST: Lenovo Ideapad U350 - Vellykket mellomting?

Det tekniske

Aspire 1810TZ har 11,6 tommers skjerm med en oppløsning på 1366x768. Dette er en oppløsning som vi synes passer skjermstørrelsen meget godt, men det er nok også de som heller ville foretrekke denne oppløsningen på en litt større skjerm.

Konfigurasjonen vi testet var utstyrt med tokjerneprosessoren Intel Pentium SU4100 (1,3 GHz/2 MB L2), 4 gigabyte minne, 320 gigabyte harddisk (5 400 o/min) og Intels GS45-brikkesett med integrert grafikkprosessor. Av tilkoblinger finner man tre usb-porter og både HDMI og VGA for tilkobling til tv eller skjerm. Minnekortleser og webkamera er også på plass. For kablet nettverk er det støtte for Gigabit Ethernet og det benyttes wlan-kontroller fra Intel med støtte for 802.11n (kun 2,4 GHz). Støtte for Gigabit Ethernet og n-wlan er det en god del maskiner i dette segmentet som ikke har. Bluetooth støttes også. I tillegg til litt forskjellige konfigurasjoner for 1810TZ leverer Acer også 1410-serien som blir svakere og rimeligere, og muligens har kortere batteridriftstid.

 

Tastaturet har omtrent den samme bredden som man finner på en del av de større maskinene, så selv om dette er en 11,6-tommers-pc trenger man ikke være redd for et tastatur med små taster. Maskinen har ikke områder som blir spesielt varme. Støynivået er normalt sett også lavt. Skjermen er for segmentet helt kurant – den er ikke like lyssterk som for enkelte av de andre maskinene vi har testet, men absolutt ok på dette området. Det samme må kunne sies om bildekvaliteten ellers. Riktignok må skjermen stå i riktig vinkel for at store deler av bildet for eksempel ved videoavspilling ikke bare skal bli sort, men vi tror ikke dette vil være noe praktisk problem og maskinen er langt fra alene i segmentet om dette.

Styreflaten er litt liten som et resultat av at dette er en maskin som totalt sett skal være liten. Den er likevel i praksis god og støtter enkelte multitouch-funksjoner. For eksempel kan man rulle ved å bruke to fingre midt på flaten i stedet for at det er et område for dette i kanten. Man kan også for eksempel zoome ved hjelp av to fingre.

Trenger man å reinstallere på pc-en ligger all programvaren på en skjult partisjon. Dette kan brennes ut hvis man kobler til en ekstern dvd-brenner. Vi kunne ønsket at Acer i likhet med Toshiba ga mulighet for å kopiere dette ut på en usb-minnepinne.

LES OGSÅ: TEST: Dell Vostro v13 - Slank 13-tommer fra Dell

Batteri og ytelse

Batteriet med seks celler og en kapasitet på 62 watt-timer ga oss en applikasjonsdriftstid på åtte timer og 45 minutter, hvilket er veldig bra, selv om maskinen må se seg slått av Asus UL30A på dette området. For avspilling av video fikk vi cirka fire timer og tre kvarter. Også dette et meget bra resultat, spesielt med tanke på at vi snakker om HD-video.

 

Når det gjelder generell applikasjonsytelse er det klart at Pentium Dual Core SU4100-prosessoren på 1,3 GHz har visse begrensninger. Det man imidlertid kan si er at det for vanlig applikasjonsbruk, enkelt bildebehandling og ellers vanlig bruk gjerne går helt fint. Dette blir ikke en pc for tung avansert bildebehandling, videobehandling og bruk til ellers tyngre oppgaver.

 

Konklusjon

Ønsker man seg en lett og svært kompakt pc med kurant ytelse for segmentet bør man absolutt se på Acer Aspire 1810TZ. Hos de rimeligere forhandlerne ligger prisen på i underkant av 5 000 kroner. Dette er noe over det man betaler for 11,6-tommers minibærbare, med med tanke på at man får langt bedre ytelse, bedre funksjonalitet, vel så god batteridriftstid og Windows 7 Home Premium bør man vurdere om det ikke kan være verdt det. Mens minibærbare gjerne mer kan fungere som en sekundær-pc i tillegg til en kraftigere maskin, kan en CULV-maskin for mange dekke alle behovene.

Spørsmålet man kan stille er om man synes 11,6-tommers skjerm er for lite. For en del kan nok 13,3-tommer være et bedre valg, noe man får igjennom for eksempel Acer 3810T og Asus UL30A. Maskinene blir da ikke like lette å frakte med seg, men må fortsatt kunne sies å være både lette og kompakte - direkte ultraportable blir de ikke.

Acer kan også levere modellen Aspire 1410 som er basert på samme chassis. Denne har imidlertid blant annet en betydelig svakere prosessor. Likevel tror vi også den maskinen kan være et godt alternativ til minibærbare.

LES OGSÅ: TEST: Toshiba Satellite T130 - Lett og stilig