TEST: Acer Revolution 3610 - Raskere mini fra Acer

Acers mest kompakte stasjonære pc har nå fått tokjerneprosessor.

Publisert Sist oppdatert

Acer Revolution 3610 er en svært kompakt og enkel pc som kan dekke flere forskjellige bruksområder. For en del kan dette være en pc som settes i tv-benken, eller rett og slett monteres bak på tv-en via den medfølgende festebraketten. Det kan også være en pc for svært enkle applikasjonsbehov, eller koblet til storskjerm eller projektor på møterommet.

Nytte av tokjerne?

Forskjellen mellom R3610 som vi nå har testet og R3600 som vi testet tidligere i år er primært at Acer har tatt i bruk Intel Atom 330-prosessoren med to kjerner på 1,6 GHz i stedet for Atom 230-prosessoren med en enkelt kjerne på 1,6 GHz. Pc-en leveres ellers med 2 gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk. Det er støtte for både trådløst (b/g/n – kun 2,4 GHz) og kablet nettverk (10/100/1000). Det er seks usb-porter og en eSATA-port. Et kompakt kablet tastatur og mus følger også med. Det finnes også litt bedre utstyrte versjoner av maskinen, med blant annet mer minne, større disk og modeller som leveres standard med trådløst tastatur og mus.

Ytelsen for en enkeltkjernet Atom-prosessor er nok for helt enkle oppgaver. Man kan videre si at det for vanlig applikasjonsbruk ikke er mye å hente i tokjerneversjonen av prosessoren, med mindre man ikke har situasjoner med fleroppgavekjøring der flere programmer belaster prosessoren ganske mye samtidig.

Flash-problemet

Et problem med Intel Atom-baserte pc-er har vært at høykvalitets Flash-video og websider med mye Flash har fungert dårlig. Man får synes hva man vil om Flash, men dette har etter hvert blitt en svært utstrakt teknologi for video på web. Det fremste eksempelet er såklart Youtube. Videokvaliteten på Youtube har etter hvert gått opp, og for ikke lenge siden ble det også mulig med 1080p-video.

Med Flash versjon 10.1 har Adobe gitt muligheten for at en del grafikkprosessorer kan hjelpe til med dekodingen av videoen. Dette gir langt lavere prosessorbelastning, og gir et lagt bedre resultat på mini-pc-er og minibærbare basert på Intels Atom-prosessor og en støttet grafikkprosessor. Grafikkprosessoren som er en del av Nvidias ION-brikkesett støtter denne teknologien.

Grafikkprosessoren gir også mulighet for akselerasjon av en rekke andre videoformater bare man benytter den rette avspilleren. For eksempel med Media Player Classic Home Cinema vil for eksempel ikke avspilling av 1080P x264/h.264-baserte videoformater være noe problem normalt sett. For x264 skal det tas et forbehold om at filen er enkodet på rett måte for at dette skal fungere. En annen aktuell løsning er CoreAVC. CoreAVC er en dekoder som kan benyttes sammen med en rekke avspillingsprogrammer. Programmet gir mulighet for å utnytte grafikkprosessoren, samt at det også effektivt kan utnytte begge kjernene på prosessoren.

Med det sagt, enkelte websider med mye Flash kan oppleves tunge på denne typen systemer, men video er nødvendigvis ikke noe problem lengre.

Flash 10.1 er foreløpig kun tilgjengelig i betaversjon og kan lastes ned her.

 

Konklusjon

Hos de rimeligste nettbutikkene koster Acer R3610 rett under 3000 kroner – da inkludert Windows 7 Home Premium. Prisforskjellen ned til en modell med enkeltkjernet Atom-prosessor er bare 3-400 kroner. Med såpass liten prisforskjell blir tokjernemodellen å anbefale.

Man må være klar over begrensningene med en slik pc. Skulle man sammenligne det med en pc med en tokjernet Core 2 Duo-prosessor på samme klokkefrekvens vil den være svært mye raskere. Er det en maskin for websurfing eller andre helt enkle oppgaver, eller for å plassere ved tv-en for avspilling av video fra nettet, kan det være en god løsning. Husk imidlertid at skal man spille av HD-video, er man gjerne avhengig av programvare som gir mulighet for å utnytte grafikkprosessoren for videodekodingen. I dag er det for de fleste aktuelle videoformatene ikke noe problem.

Pc-en kan i mer profesjonell også fungere til helt enkelt bruk, og kan for eksempel være en god løsning for oppsett ved siden av en projektor eller storskjerm på et møterom eller for storskjermer som brukes som informasjonstavler. VESA-festet som følger med kan også brukes for å montere pc-en på veggen -- omså bak en skjerm som er hengt opp med et veggfeste som bygger noen centimeter ut.

Man finner også flere andre mini-pc-er basert på Atom 330-prosessoren som får mye av den samme funksjonaliteten. Man har også modeller med dvd-brenner/spiller. Det blir da imidlertid litt større kabinett og ikke like lav pris.

Det kan også nevnes at Packard Bell selger maskinen under sitt navn - da tildels i andre konfigurasjoner.