OPPKJØP: To selskap skal føres sammen når Adobe inngår avtale med Figma. (Foto: Unsplash)

Figma kjøpt opp av Adobe for svimlende sum

Figma skifter eiere for den nette sum av 20 milliarder dollar.

Adobe er mest kjent for programvare innenfor bildemanipulering og grafisk design, slik som Photoshop og Illustrator. Nå har de kjøpt opp konkurrenten Figma, som lager web-baserte verktøy for design.

I følge Bloomsberg er denne avtalen på rundt 20 milliarder dollar det største oppkjøpet av et privat programvare-selskap noensinne. Adobe håper denne avtalen vil aksellerere web-kreativitet og bringe mer av deres Creative Cloud-suite-teknologi til internett. Og da vil deres visuelle redigeringsfunksjoner finne veien inn i Figmas plattform.

Dersom avtalen godkjennes av regulatorer og aksjeholdere vil avtalen bli gjennomført i 2023. Grunnlegger og leder av Figma Dylan Field vil fortsette å lede selskapet sitt når oppkjøpet er endelig, men vil svare til Adobe. I en bloggpost skriver Field at Figma vil operere slik de alltid har gjort, og gjøre det de mener er best for deres miljø, kultur og virksomhet.

Store kjøper små

Adobe har gjort lignende oppkjøp før, dog for mindre summer. De kjøpte video-plattformen Frame.io i 2021. Adobe har også gjort et inntog i web-baserte verktøy med sin Creative Cloud Express.

Det er ikke uvanlig at de store tech-gigantene kjøper opp konkurransen, og det er en utvikling som tidligere har skapt diskusjon. Meta, da Facebook, kjøpte opp både Whatsapp og Instagram i sin tid. Det har skapt debatt, og i USA har Facebook blitt bragt for retten av amerikansk konkurransetilsyn fordi disse oppkjøpene angivelig hindrer konkurranse.