Adobe med ny storpakke for kreativitet
Adobe Creative Suite betyr ikke bare nye versjoner av samtlige verktøy for behandling og presentasjon av tekst og bilder. Pakketankegangen betyr også at alle programmene vil oppdateres samtidig i framtiden.
Lanseringen betyr en fundamental endring i Adobes oppgraderingspraksis, siden alle programmene fra nå av skal komme i nye versjoner samtidig. Det blir antydet en syklus på rundt 18 måneder før neste komplette oppgradering skal være på plass. Noe av hensikten med dette er å sikre full intergasjon programmene i mellom.
Stikkordet for den nye programsamlingen er nemlig nettopp integrasjon. Programmene har fått et nytt, felles brukergrensesnitt og felles tastatursnarveier. Det er blitt lettere å benytte de originale programfilene fra ett program i et annet. Den underliggende teknologien er også felles, som fargestyring, fontbehandling og håndtering av metadata.
Masse nytt
Pakkeløsningen kalles Creative Suite, og versjonangivelse for alle programmene blir "CS". Hvert av medlemmene i familien har fått vesentlig ansiktsløfting. Photoshops filvelger (File Browser) er forbedret; tekstverktøyet kan nå sette tekst langs en buet linje og programmet støtter 16-bits bilderedigering.
Illustrator har fått nye fontmotor, og programmet har fått en viss støtte for 3d-modellering. InDesign CS har fått egen tekstbehandling; støtter nestede stiler; kan forhåndsvise fargeseparasjoner og har fått utvidet støtte for XML.
Web-verktøyet GoLive nyter nå godt av Adobe Color Engine; har fått støtte for CSS 2 og gode muligheter for å utnytte pdf-formatet i web-publisering.
Programmene skal selges frittsående, men det mest økonomiske vil være å gå for en av de to pakkeløsningene. Creative Suite Premium inneholder alle programmene, mens den rimeligere standardutgaven leveres uten GoLive og Acrobat Pro.
Begge pakkene inneholder det nye produksjonsstyringsverktøyet Version Cue.
Versjon-behandling
Det mest interessante med Creative Suite er kanskje introduksjonen av Version Cue. De færreste mindre grafiske bedrifter, og andre utgiverbedrifter, benytter noe fullskala databasesystem for medieadministrasjon. DAM -- Digital Asset Management -- er ofte komplisert og krever for store investeringer i maskinvare og tilrettelegging.
Version Cue benytter en viss databasefunksjonalitet sammen med metadata som lagres inne i filene. Jobben er å holde orden på versjon, plassering og koplinger mellom filene.
Når en Photoshop-fil plasseres på en InDesign-side, vil Version Cue for eksempel kunne varsle når andre i arbeidsgruppen gjør endringer i Photoshop-filen. Version Cue holder rede på alle typer fil-vandring og vet alltid hvor siste versjon av en bildefil befinner seg.
Systemet er basert på Adobes Extensible Metadata Plattform, XMP, som er en teknologi for å bake metainformasjon inn i ulike typer binære mediefiler.
Billige pakker
Pakkeprisen er så lav i forhold til enkeltprogrammene, at det blir fristende for enhver Photoshop-bruker å oppgradere til Creative Suite.
Vi mistenker at Adobe har en klar hensikt med denne prispolitikken. Stort sett alle nåværende brukere av InDesigns hovedkonkurrent Quark Xpress bruker allerede Photoshop til bildebehandling. Dersom disse brukerne velger det rimeligste oppgraderingstilbudet, vil de plutselig ha hele Creative Suite til disposisjon.
Tanken er uten tvil at veien til å bytte produksjonverktøy blir mye kortere når InDesign allerede ligger ferdig kjøpt, betalt og installert hos alle brukerne.