DEBATT | Steen Marquard, Jabra

INGEN VEI UTENOM: Hvis du fortsatt sitter på AI-gjerdet er sannheten at du egentlig ikke har noe valg lenger, skriver Steen Marquard.

AI vil ikke stjele jobben din – hvis du omfavner teknologien

Vi har alle sett filmene om at AI tar over, menneskeheten kjemper tilbake og kaos oppstår. Men i virkeligheten vil ikke AI ødelegge jobben din, men redde den.

Publisert

Mens du sitter fast i lange møter og drukner i e-poster, kan AI gjøre de kjedelige oppgavene for deg. Det eneste som står i veien er din nøling med å omfavne det.

Jabra har spurt 4.200 kunnskapsansatte og 1.800 beslutningstakere om hvordan AI vil påvirke arbeidet deres i 2025. 90 prosent har et bevisst forhold til AI, men bare 27 prosent bruker det i jobben. Det er som å vite at elbiler eksisterer, men fortsatt ri på hest til jobb.

En personlig assistent

AI er ikke en useriøs robot som planlegger å erstatte deg. Det er den ultimate kontorassistenten som håndterer de hverdagslige, repeterende oppgavene slik at du kan fokusere på det som betyr mest.

Undersøkelsen viser at ansatte bruker 62 prosent av tiden sin på å skrive e-poster og 57 prosent av tiden til møter. Men bare 23 prosent dedikerer tid til kreativitet og innovasjon, det som faktisk driver virksomheter fremover.

Selv om bevisstheten om AI er høy, er adopsjonen fortsatt svært lav. Grunnen er at de fleste ansatte (og la oss være ærlige, mange ledere også) ikke vet hvordan de skal bruke det effektivt. Over 60 prosent av de ansatte innrømmer at de trenger å tilegne seg AI-ferdigheter for å holde seg konkurransedyktige.

Virksomheter og ansatte som prioriterer AI-opplæring og -kompetanseheving, følger ikke bare med på trenden – de fremtidssikrer arbeidsstyrken sin og deres jobb. De som ignorerer det, vil bli forbikjørt.

Møter, e-poster og tastaturets død

Vi brukte år på å mestre tastaturet - huske snarveier, øke skrivehastigheten vår - bare for å finne ut at det kanskje ikke betyr mye lenger. Et av de mest overraskende funnene i undersøkelsen er at fremtiden for AI-interaksjon skifter fra skriving og beveger seg mot talekommandoer. Etter hvert som AI blir flinkere til å forstå naturlig tale, vil arbeidsplassen bevege seg mot en tastaturfri virkelighet – fordi det er raskere, enklere og mer effektivt å snakke enn å skrive.

35 prosent av de ansatte foretrekker tale når de jobber med AI fordi det går raskere å snakke enn å skrive. Folk vil ha sømløse, menneskelignende interaksjoner – ikke tungvinne, manuelle inndata. Dette betyr at virksomheter bør tenke utover tekstbaserte AI-verktøy og inkludere stemme-first-opplevelser i AI-strategien.

Og de ansatte bør omfavne de stemmeorienterte AI-verktøyene. De som ikke lærer å bruke disse effektivt, risikerer å bli mindre produktive enn kollegaene som tar nye AI-verktøy til seg.

Trivsel og mindre utbrenthet

AI handler ikke bare om effektivitet, men også trivsel. Undersøkelsen viser at ansatte føler seg mest tappet av e-post, møter og administrativt arbeid, men trives med å engasjere seg i kreativ tenkning, strategi og samarbeid. AI kan bidra til å endre denne balansen, automatisere de kjedelige oppgavene slik at ansatte kan fokusere på det som gjør dem glade og produktive.

Virksomheter som bruker AI på riktig måte, vil altså få en arbeidsstyrke som ikke bare er mer effektiv, men også mer engasjert og mindre utbrent.

Virksomheter som bruker AI på riktig måte, vil altså få en arbeidsstyrke som ikke bare er mer effektiv, men også mer engasjert og mindre utbrent. Og i en verden der utbrenthet koster bedrifter milliarder, er dette et stort konkurransefortrinn. Og ansatte som ikke lærer seg AI løper samme risiko – å bli mindre produktive og trives mindre enn kollegaer som utnytter AI.

Hvis du fortsatt sitter på AI-gjerdet er den harde sannheten at du egentlig ikke har noe valg lenger. De ansatte (og virksomheter) som tar i bruk AI nå, vil være vinnerne om fem år. De som nøler vil lure på hvorfor kollegaer og konkurrenter beveger seg raskere og har større trivsel.

Så slutt å bekymre deg for drapsroboter og begynn å tenke på effektivitet og trivsel. AI er ikke her for å ta over verden, men for å gjøre arbeidet ditt bedre og mer lystbetont