BETALING: Eier av Starlink, Tesla og nettløsningen X (tdligere Twitter), sier i en samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyjahu at de vurderer å ta en månedlig betaling for bruk av X. Her fra en åpningsseremoni av gigantfabrikk for bygging av Tesla i Gruenheide i Tyskland i mars 2022. (Foto: Patrick Pleul/REUTERS)

Elon Musk: X kan koste penger for alle brukere

En av verdens rikeste og kanskje mektigste, Elon Musk, som også eier tjenesten X (tidligere Twitter), sier ifølge en rekke medier at han vurderer å kreve en liten månedlig betaling fra alle for tilgang.

Publisert Sist oppdatert

Poenget til Tesla-mogul Elon Musk, er å forsøke å bekjempe bot-er fra tjenesten, altså kontoer drevet av dataprogrammer istedenfor mennesker. Han har dessuten gjort flere endringer siden han overtok nettstedet Twitter for 44 milliarder dollar i oktober i fjor.

Han har sagt opp tusenvis av ansatte, innført en premium-løsning mot betaling, redusert modereringen av innhold, samt gjeninnført tidligere utestengte kontoer, blant annet kontoen til den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump.

Israels statsminister

I juli sa Musk at plattformen hadde mistet omtrent halvparten av sin annonseinntekt.

Bot-er er vanlige på X, der de kan brukes til en kunstig forsterkning av politiske budskap eller hatmeldinger basert på for eksempel hudfarge.

Under en samtale med Musk på mandag tok Israels statsminister Benjamin Netanyahu opp spørsmålet om fremmedhat på nett og spurte hvordan X kunne forhindre bruk av bot-er – hærer av bot-er – for å reprodusere og forsterke nettopp fremmedhat.

Musk svarte ifølge den arabiske nyhetstjenesten Al Jazeera at selskapet «beveger seg mot å kreve en liten månedlig betaling for bruk av X-systemet».

Bot-er koster marginalt

– Det er den eneste måten jeg kan tenke på å bekjempe store hærer av boter på, sa Musk, ifølge Al Jazeera.

– Fordi en bot koster en brøkdel av en cent – kall det en tidel av en cent – men hvis noen i det minste må betale noen få dollar, en mindre sum, er den effektive kostnaden for bot-er veldig høy. Og så må du også skaffe en ny betalingsmetode hver gang du har en ny bot, la Musk til.

For øyeblikket koster X Premium $8 i måneden i USA, men prisene avhenger av hvilket land brukeren er i.