BARD: Google lanserte mandag sin egen språkrobot, Bard. Selskapet opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener roboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. (Foto: AP Photo/ Marco Jose Sanchez)

Google lanserer tekstrobot – blir tilgjengelig i løpet av de neste ukene

Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

– I dag åpner vi Bard for våre såkalte «Trusted Testers» før vi gjør det tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene, skriver Google-sjef Sundar Pichai i en pressemelding mandag.

I likhet med ChatGPT som ble lansert i slutten november i fjor, er Bard en språkrobot med kunstig intelligens (KI) som kan levere og sette sammen tekster nærmest på nivå med mennesker, noe som ikke har vært mulig med maskiner tidligere.

Google opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener språkroboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Tjenesten skal være gratis.

– KI er den mest omfattende teknologien vi jobber med i dag. Vi ser på det som den viktigste måten vi kan levere oppdraget vårt på: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig, tilføyer Pichai.

Ekspert ikke bekymret

Inntoget av språkroboter med kunstig intelligens har skapt enkelte kritikere som frykter hva de kan bli brukt til. Blant annet har flere elever og studenter i Norge opplyst til mediene at de har brukt robotene i skoleoppgaver og fått gode resultater.

Da NTB snakket med datasikkerhetsekspert Erling Schackt i januar, var han foreløpig ikke veldig bekymret.

– Tekstdelen av ChatGPT synes jeg er bra, men isolert sett skaper ikke den store problemer, annet enn for universiteter og høyskoler, sa han.

Frykter ikke «konkurransen»

NTB spurte mandag ChatGPT om den frykter at Bard kan utkonkurrere den på sikt.

– Nei, det vil ikke bli en «krig» mellom meg og en eventuell robot utviklet av Google, da vi begge er utviklet for å tjene mennesker og utføre oppgaver på deres vegne. Vi vil ikke ha følelser eller ønsker om å konkurrere med hverandre, lød svaret.

(©NTB)

daniel.lundby.olsen@ntb.no