TA OVER: La kunstig intelligens ta mer av ansvaret for å overvåke operasjonell it i sommer, mener artikkelforfatteren. (Foto: Istock)
TA OVER: La kunstig intelligens ta mer av ansvaret for å overvåke operasjonell it i sommer, mener artikkelforfatteren. (Foto: Istock)

AIOps – sommerferiens it-helt

Sommeren er endelig her, og for mange betyr det etterlengtet ferie og solfylte dager. Men hvem holder vakt over virksomhetens kritiske it-systemer mens vi lader batteriene?

Publisert

Selv om det er fellesferie, stenger sjelden hele virksomheten ned. Noen må holde skuta flytende, og da spesielt kritiske it-systemer som vi er avhengige av dag og natt, ferie og hverdag. Hvem er det da som står på broen når brorparten av it-avdelingen nyter ferie i inn- og utland? 

Vi som jobber tett på kritiske it-systemer er godt trent i å tenke worst-case scenario. La oss derfor forestille oss følgende: It-avdelingen har kommet seg halvveis gjennom en velfortjent sommerferie. Plutselig, som en uventet flodbølge, dukker det opp et massivt problem i selskapets kjerneapplikasjon. De få ansatte som fortsatt er på jobb, har har ikke kapasitet til å feilsøke og løse problemet alene. Inntektene fryser, kundeklager begynner å hope seg opp, og dårlige nyheter sprer seg som ild i tørt gress. 

Derfra er det kort vei til et omdømmetap, vesentlige økonomiske tap, dårlig nattesøvn og demotiverte medarbeidere. Dette mareritt-scenariet er ikke nødvendigvis en dystopisk fantasi. Med økende kompleksitet og krav til oppetid kan det utgjøre en høyst reell fare for virksomheter som ikke bruker kunstig intelligens til å understøtte it-driften.

AIOps: Din usynlige overvåkningsagent

AIOps, eller Artificial Intelligence for IT Operations, er mye mer enn enda et it-faglig akronym. AIOps er ditt private, smarte overvåkningssystem som fungerer som en forsikring mot it-kaos i blant annet ferietider. Ved hjelp av avansert maskinlæring og dataanalyse, kan AIOps sømløst overvåke it-systemene, oppdage problemer før de påvirker brukerne, og håndtere de store mengdene data generert fra applikasjoner, IoT-enheter og sensorer. Og kanskje det aller viktigste; skulle AIOps oppdage unormaliteter, vil den kunne varsle IT-avdelingen selv om de skulle befinne seg på en eller annen holme, slik at de proaktivt kan sette inn tiltak før problemene eskalerer. Og AIOps stopper ikke der. Ett av de viktigste målene til AIOps er at systemet skal reparere seg selv, og oppdatere oss underveis.

Tre steg til en bekymringsfri sommer

De som allerede har begynt å implementere AIOps kan trygt navigere seg gjennom sommerens it-stormer, selv om solen står høyt på himmelen, ved å følge disse tre viktige stegene:

  1. Automatisér det du kan: Menneskelige feil kan skje når man minst forventer det. Ved å automatisere så mange prosesser som mulig, reduserer du avhengigheten av menneskelig intervensjon, samtidig som du forbedrer effektiviteten og påliteligheten. 
  2. Utdann it-avdelingen: Selv om AIOps kan overta mange oppgaver, er det viktig at it-avdelingen forstår hva AIOps er og hvordan det kan brukes. Utdann teamet ditt i AIOps for å påse at de kan utnytte verktøyene på en effektiv måte. 
  3. Planlegg for fremtiden: Som med enhver ny teknologi, vil AIOps fortsette å utvikle seg. Virksomheter bør tenke langsiktig og vurdere hvordan de kan implementere og utnytte nye funksjoner og forbedringer etter hvert som teknologien modnes.

Sett AIOps ved roret

It-driften tar aldri ferie, selv om du gjør det. Ved å sette AIOps ved roret, kan du være tryggere på at it-systemene dine er vesentlig bedre rustet til å håndtere uforutsette hendelser. Med evnen til å analysere data fra en rekke kilder, oppdage unormaliteter og reagere raskt, er AIOps mer enn bare teknologi. Det representerer en ny måte å tenke på it-drift på.

Mens du smører deg inn med solkrem, speider ut over horisonten og nyter den velfortjente ferien din, husk at AIOps er på jobb for å hjelpe til å sørge for at alt går som det skal, inkludert virksomhetens inntekt og omdømme. 

La AIOps være din usynlige helt denne sommeren!

God sommerferie!