SMITTEKILDE: Windows-pc-er er den største kilden for skadevare som distribueres i mobilnettet, ifølge Alcatel-Lucent. (Ill.: IDG News Service)

Windows versting på mobil skadevare

80 prosent av all skadevare som distribueres via mobilnettet, kommer fra Windows-enheter.

Det er Alcatel-Lucent som har påvist dette, ifølge en rapport fra selskapets Motive Security Lab. Tallene stammer fra juni måned.

Android ned, IOS ubetydelig

Andreoid-enhetenes andel av skadevaredistribusjonen har nå falt til rundt 20 prosent etter å ha ligget på 50-prosentmerket lenge.

Apples IOS-operativsystem for Iphone og Ipad samt andre operativsystemer står for en helt ubetydelig andel av skadevaresmitten, ifølge Alcatel-Lucent.

Windows-pc-er, ikke mobiler

Det er vel å merke ikke Windows Phone-baserte mobiler som står som bærere av den store mengden skadevare. Ifølge analysefirmaet IDC står Windows-baserte smarttelefoner bare for 2,6 prosent av alle smarttelefoner som er solgt hittil i år, og disse kan derfor neppe stå for 80 prosent av all skadevaren som spres via mobilnettet.

I stedet er det i hovedsak snakk om at folk med Windows-pc-er benytter mobilnettet som kommunikasjonskanal for pc-ene i stedet for å bruke trådløst lokalnett og kablet nettverk. Vi snakker om pc-er som er koblet opp til mobilnettet via dongler, mobile Wifi-enheter eller rett og slett rutes gjennom pc-brukerens mobil.

– Det er disse som er ansvarlige for den store prosentandelen av skadevaresmitte som er observert, heter det i Alcatel-Lucent-rapporten.

100 millioner enheter

Dataene stammer fra skanning utført ved hjelp av Alcatel-Lucents såkalte Motive Security Guardian-teknologi. Gjennom denne løsningen skanner Alcatel-Lucent trafikk fra mer enn 100 millioner enheter både i mobil- og fastnettet over hele  verden, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Effektive Google-tiltak

Den kraftige nedgangen i Android-enhetenes andel av smittespredningen skyldes blant annet effektive tiltak fra Googles side i å fjerne skadevare-infiserte apper fra Google Play-butikken. I tillegg fikk Android-operativsystemet i 2012 en funksjon kalt Verify Apps. Funksjonen kom i Android 4.2 Jelly Bean, og den er blitt ytterligere forbedret senere.

Denne funksjonen skanner alle apper som brukerne ønsker å laste ned og sammenligner dem med informasjon som ligger i en Google-database. Hvis appen kan knyttes til noe som er kjent som bærer av skadevare, blir nedlastingen blokkert.

Googles mål har vært både å rydde opp i Google Play-butikken og forhindre farlige nedlastinger fra kilder utenfor Google Play. Det er tydelig at denne strategien har begynt å fungere bra, fastslår Alcatel-Lucent.

Det aller meste av skadevaren fra Windows-pc-er stammer fra spillprogrammer og gratis programvare.

Alcatel-Lucent S.A. er et fransk telekommunikasjonsfirma med verdensomspennende virksomhet og over 50.000 ansatte. Firmaet har røtter helt tilbake til telefoniens barndom. Alcatel ble etablert i 1872 og Lucent enda tidligere, i 1870. De to fusjonerte i 2006. Hovedkvarteret for den norske avdelingen ligger på Fornebu.