STOR NYHET: Surface Studio er en 28 tommers alt-i-ett med 4,5 K-skjerm og mange bruksfelt. Nye Dial gir nye kontroller på skjermen ved behov. Foto: Microsoft

Surface-familien vokser kreativt

Microsoft har lansert ny alt-i-ett, kreative verktøy, oppdatert toppbærbar og neste hovedversjon av Windows 10.

Gjennom en seanse i New York onsdag kveld norsk tid slapp giganten nyheter og et par innovasjoner. De peker ut et nytt satsingsfelt for selskapet. De kreative skal vinnes, men det er de «nye» kreative, og ikke den klassisk grafiske bransjen med tilhørende økosystem.

Kreativitet er stikkordet, og Surface-familien av peke- og pennorienterte pc-er skal bli en bedre partner for alle de som jobber eller gjerne vil jobbe mer visuelt kreativt. Det hele støttes av en ny hovedoppdatering av Windows 10 som kommer på nyåret.

Tynn, høyoppløselig alt-i-ett

Den største nyheten var nye Surface Studio, en 28 tommers syltynn alt-i-et-pc beregnet både som ordinær pc og som stort tegnebrett. Det er en 4,5K UHD-skjerm kalt PixelDense noe som ifølge Microsoft innebærer at skjermen har 63 prosent flere pikselpunkter enn en vanlig 4K-TV. Tettheten er 192 punkter per tomme i 4500 x 3000-punkters oppløsning. De 13,5 millioner punktene viser 10 biters fargedybde i 3:2-bredde/høyde-format.

Skjermtykkelsen er 12,5 milimeter og den har 10 samtidige trykkfølsomme punkter.

- Vi vil at du skal være nær denne skjermen. Derfor ser du ikke en eneste piksel i Surface Studio-skjermen, sa Terry Myerson, sjef for enheter i Microsoft.

Deretter demonstrerte han hvordan skjermen kan stilles inn som en vanlig skjerm, eller legges gradvis ned inntil den virker som en stor , nesten vannrett, tegneplate. 

Prosessoren er Kaby Lake-basert Intel-prosessorer med i5 eller i7-kjerner, støtte for opptil 32 gigabyte jobbeminne og en eller to terabyte SSD-lagringsdisk. Grafikken er Nvidia GeForce-grafikk med opp til 4 gigabyte grafikkminne

Prisene starter på 2999 dollar, så regn med rett i underkant av 30.000 kroner for en Surface Studio i Norge. Toppmodellen kommer til å ligge rundt 40.000 kroner.

Kreativt ekstra

Til Studio kommer Microsoft med en videreutvikling av digitalpennen, men også med en ny kontrolldings de kaller Surface Dial. Dette er en sirkelrund kontroller som ser ut som en hockey-puck skal gi flere typer kontrollmulighet på en fingerfølsom skjerm. Det inkluderer palettvalg og finjusteringer med linjaler, men også helt trivielle funksjoner som en digital svamp eller viskelær.

Dette verktøyet vil ligge på 99 dollar, antagelig rett under 1.000 norske kroner når den kommer i salg, men det virker som Microsoft kommer til å bruke denne som tilleggsgave i Surface-kampanjer.

Microsoft slipper også et sett med fem nye tastaturer, to av dem er trådløse tastatur enten i mini-utgave eller ergonomisk versjon lik Sculpt-serien, og tre er for Surface Pro. Alle er i en hvit/grå fargeskala som følger fargen til SurfaceBook og Surface-hybridene.

Surface Book, den klassiske bærbare, kommer i en oppdatert utgave med den siste og kraftigste Intel-prosessoren og brikkesett. Det innebærer høy yteevne og lengre batterilevetid. Microsoft hevder 30 prosent lenger tid på batteri, eller opp til to arbeidsdager mellom hver lading.

Surface Book er rettet inn mot pc-segmentet som fortsatt vokser, profesjonelle pc-er for virksomhetene. Med en startpris på 2.400 dollar kan man regne med at prisene i Norge vil starte på over 20.000 kroner. Levering starter i neste måned.

Kreativ Windows

Windows 10 Creators Update er den første store oppdatering etter Anniversary Update som kom i august. Microsoft poengterte tre nyheter: Støtte mixed reality som er samlenavnet for alt fra VR til AR til 3D, 4K spillstøtte og nye måter å kople sammen med kolleger, familie og venner.

Som en del av denne satsingen ble det vist nye funksjoner i Office og utviklerverktøyene selskapet har for 3D-støtte. Også Holo Lens og nye funksjoner i Windows 10 Phone ble vist fram.

VR-hodesett som støtter Microsoft-teknologien ble annonsert fra partnerne HP, Dell, Lenovo, Asus og Acer. Startpris skal være 299 dollar, noe som skal tilsi i underkant av 3000 kroner for et sett. Da legger Microsoft seg midt i feltet for denne type VR-utstyr.

Som Windows-mobil i demonstrasjonene ble HP sin smartmobil brukt. Noen nytt om en eventuell Surface Phone fra Microsoft selv ble ikke nevnt med et ord.

Nye ideer og kraftig oppgradering

En ny side i Windows 10 blir en ny funksjon der alle personlige relasjoner kommer inn på et sted. Den integrerer Skype, kontaktliste og meldinger inn i et vindu, for deling av innhold, filer, spill og slikt. Denne funksjonen blir så integrert i Windows at det blir mulig å «feste» en favorittkontakt til applikasjonslinja som en snarvei, som om det var en applikasjon eller en ofte brukt fil.

Spillere kan glede seg over flere delingsfunksjoner, bedre videostøtte, støtte for Dolby Atmos-lyd og bedre BluRay-støtte.

En gammel traver får også sin første oppdatering på noen tiår. Over 100 millioner bruker Windows Paint hver måned, hevder Microsoft. Her er også innsatsen lagt: Windows Paint 3D ligger i den neste hovedoppdateringen. I tillegg til 3D-støtten, er det også snakk om delingsfunksjoner som gjør at tegninger og grafikk kan deles og jobbes i samtidig for flere.

Generelt var det mye barn og unge i presentasjonene til Microsoft denne gangen. Det er ikke bare nettgenerasjonen, «Millennials», som skal fanges inn i det kreative nettet Microsoft skaper. Men det er åpenbart at når tusenårsgenerasjonen er på vei inn i arbeidsliv og fertil alder, så skal barna deres også fanges så tidlig som mulig.

I tillegg har de ansatte i Microsoft barn som bruker siste nytt i teknologi, og de dukker opp i presentasjonene av produktnyhetene. Denne gangen mer enn noensinne.