FÅR IKKE ANKEBEHANDLING: Amerikansk høyesterett vil ikke behandle Apples anke om erstatning etter anklage om priskonspirasjon. (Ill.: Pixabay)
FÅR IKKE ANKEBEHANDLING: Amerikansk høyesterett vil ikke behandle Apples anke om erstatning etter anklage om priskonspirasjon. (Ill.: Pixabay)

Apple får svi for priskonspirasjon

Apple må ut med 450 millioner dollar i erstatning etter å ha blitt anklaget for priskonspirasjon.

Amerikansk høyesterett har avslått å behandle Apples anke i en sak der Apple gjennom et forlik har gått med på å betale 450 millioner dollar (over 3,8 milliarder kroner) i erstatning etter beskyldninger om priskonspirasjon.

Dermed har Apple og fem bokforlag ikke lenger noen ankemulighet i den såkalte antitrust-saken, og forliket fra juni i fjor om erstatning blir stående.

Ulovlig prissamarbeid

Det var det amerikanske justisdepartementet og 33 deltastater og amerikanske territorier som i 2012 gikk til sak mot Apple og de angjeldende bokforlagene med beskyldninger om ulovlig prissamarbeid i kampen mot Amazons digitale bøker.

Etter at Amazon hadde besluttet å sette prisen på de fleste av sine e-bøker til 9,99 dollar, gikk Apple ifølge anklagen i 2007 sammen med Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan, Penguin Group og Simon & Schuster  om felles e-bokpriser.

Apple og bokforlagene skal i fellesskap ha besluttet å øke sine e-bokpriser til mellom 12,99 og 16,99 dollar.

Dikterte e-bokhandlene

I 2010, samme år som iPad ble lansert, ble de samme aktørene ifølge justisdepartementet enige om å innføre en ny prismodell der Apple og bokforlagene bestemte prisen i stedet for at de enkelte bokhandlerne fikk stå fritt til å bestemme prisen selv. Dermed ble også Amazon-bøker dyrere.

Kjernen i anklagen fra justisdepartementet var altså at aktørene samarbeidet om å fjerne konkurransen blant e-boksalgsstedene og om å øke prisene som forbrukerne måtte betale for e-bøker. 

I 2014 gikk Apple med på et forlik der selskapet skulle betale 450 millioner dollar i erstatning dersom selskapet ikke vant frem med en anke i saken. Sent i 2015 ba Apple om at høyesterett måtte ta saken opp til vurdering, men det har høyesterett altså nå avslått.

Får penger tilbake

Størsteparten av erstatningsbeløpet fra Apple, 400 millioner dollar, pluss 166 millioner dollar fra bokforlagene, vil gå tilbake til e-bokkjøperne, har justisdepartementet bestemt.

De øvrige 50 millioner dollar fra Apple skal dekke advokatutgifter og delstatenes utgifter i saken.

Kundene vil få tilbake pengene i form av kreditt på sine kontoer hos e-bokhandlene, ifølge amerikanske Macworld

Etter avtalen som nå foreligger, har Apple og bokforlagene gått med på at de ikke skal drøfte prisene på e-bøker med konkurrenter i fem år, i tillegg til at de ikke får lov til å prøve å hindre utsalgsstedene i å tilby rabatter i to år.

Apple har i skrivende stund ikke kommentert høyesteretts beslutning i saken.

Amazon har ifølge Reuters kunngjort at selskapet er klar til å tilbakebetale sine Kindle-kunder så snart det foreligger instrukser om hvordan det skal gjøres.

EU startet i desember sin egen granskning av prisfastsettelsene i e-bokmarkedet.