TEST: HTC Magic - iPhone-killer - nesten

HTC har laget sin beste telefon noensinne, og oppskriften var enkel: Kast ut Microsoft og få inn Google i stedet.

Publisert Sist oppdatert

Mange har hatt store forventninger til HTC Magic – den første Google Android-baserte telefonen på det norske markedet. Nå er telefonen her, og vi lot oss imponere.

LES OGSÅ: HP vurderer Android fremfor Windows

I motsetning til HTCs første og litt klumpete Android-telefon, HTC Dream (ikke tilgjengelig i Norge), fremstår HTC Magic som en svært slank og elegant telefon. I Norge selges den kun i hvitt, men den finnes også i svart i enkelte land. Telefonen har en sølvfarget stripe rundt kanten og detaljer i børstet metall rundt kameraobjektivet på baksiden. Myke former og avrundede kanter gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Vekten er på ca. 115 gram, og telefonen er litt mindre enn Apple iPhone, som vi mener det er naturlig å sammenligne den med. Telefonen er utstyrt med en såkalt «kapasitiv» trykkskjerm, som er samme teknologi som brukes i iPhone. Fordelen med denne teknologien er at du ikke trenger å trykke hardt på skjermen.

LES OGSÅ: Slik blir nye iPhone

Lekkert brukergrensesnitt

Noe av det mest spennende med denne telefonen er at den er basert på Googles Android-plattform, som består av et Linux-basert operativsystem og ulike programvareapplikasjoner.

Android er utvilsomt ett av de beste operativsystemene vi har vært borti for mobiltelefoner, og etter vår mening i en helt annen liga enn Windows Mobile – som HTC er mest kjent for å benytte i de fleste av sine telefoner.

Menyene er ryddige og oversiktlige, og du kan med en fingerbevegelse bla mellom tre ulike startskjermer på telefonen. Ved å trykke på en liten pil nederst på skjermen får du opp en meny med alle tilgjengelige programmer til telefonen. Disse kan du flytte over på en av de tre startskjermene, hvis du vil. Navigasjon i operativsystemet er lynrask, og gjøres med lette fingerbevegelser à la det vi kjenner fra iPhone.

Holder du inne home-knappen i rundt ett sekund, dukker det opp en liste med de seks siste programmene du har kjørt. I motsetning til Windows Mobile, hvor programmer som kjører i bakgrunnen trekker mye ressurser, så går Android-applikasjonene i en slags hvilemodus når de kjører i bakgrunnen. De er fortsatt aktive, men trekker lite systemressurser.

I tillegg til at du som nevnt kan bruke skjermen for å betjene telefonen, er det også mulig å bruke en liten styrekule plassert rett nedenfor skjermen. Styrekulen lyser for øvrig av og til opp for å varsle om nye meldinger.

LES OGSÅ: TEST: HTC Touch Diamond 2 - HTC har finslipt diamanten

Det er seks ulike knapper foran på telefonen. I tillegg til de vanlige knappene for å motta samtaler og «legge på røret», er det en knapp for å bringe deg til startskjermen («Home»), en knapp som bringer frem ulike menyer avhengig av hvor du befinner deg, en tilbakeknapp, samt en søkeknapp. Søkeknappen er «kontekst-sensitiv» og fungerer slik at den normalt tar deg til Google Search, men hvis du befinner deg i for eksempel kontaktlisten vil den aktivere søk i kontaktene.

Google-integrasjon

Første gang du skrur på telefonen blir du bedt om å oppgi påloggingsdetaljer for din GMail-konto. Har du ikke det, anbefaler vi på det sterkeste at du skaffer deg det hvis du kjøper denne telefonen. Måten telefonen er integrert med GMail, kontaktregisteret i GMail og flere andre Google-tjenester er rett og slett genial.

Etter at vi hadde tastet inn GMail-brukernavn og passord ble telefonen synkronisert med GMail, og vi fikk automatisk opp alle kontaktene. Ingen manuell synkronisering med pc var nødvendig. Integrasjonen er også tatt enda et stykke videre, for eksempel ved at du kan publisere videoklipp du lager med kameraet direkte til YouTube med noen få trykk på skjermen.

Det er ellers mulig å sette opp telefonen mot andre typer e-postkontoer (POP), og synkronisere mot Exchange.

Googles svar på Apples App Store heter Android Market. Herfra kan du laste ned og installere tilleggsprogrammer til telefonen. Utvalget er foreløpig ikke like bra som i App Store, men vi fant likevel mye brukbart.

Ikke multitouch

HTC Magic er en avansert telefon som er utstyrt med både turbo-3G (HSDPA) med 7,2 Mbps nedlasting, EDGE, Wi-Fi og Bluetooth. Telefonen har GPS, noe som er kjekt sammen med Google Maps (som er forhåndsinstallert). Telefonen leveres med et 2 GB minnekort som standard. De medfølgende øreproppene er helt OK, men vi savner kanskje en vanlig minijack-plugg til hodetelefoner. Skal du bruke vanlige hodetelefoner, må du kjøpe en overgang til telefonens mini-usb-kontakt.

Kameraet er på 3,2 megapiksler, og tar greie bilder i dagslys. Det mangler imidlertid blits, og vi synes det er litt tungvint at det ikke er noen egen kameraknapp på telefonen. Du må aktivere kameraet via skjermmenyene, og trykke inn styrekulen for å ta bilde. Innebygget bevegelsessensor gjør at skjermen automatisk skifter fra portrett- til landskapsmodus når du legger telefonen på siden.

LES OGSÅ: Se norsk tv på iPhone

Konklusjon

Alt i alt mener vi HTC Magic er en av de absolutt beste touch-telefonene på markedet akkurat nå, og på mange områder er den fullt på høyde med Apples iPhone. Skjermen har imidlertid ikke støtte for «multitouch». Hadde den hatt det, ville den garantert vært en «iPhone-killer». Vi gir den likevel en svak sekser på terningen.

Senere i år kommer også Samsungs Android-telefon på det norske markedet. Vi vil komme tilbake med en sammenligning av disse senere.