TEST: LG Optimus Black (P970) - Verdens mest lyssterke

Til tross for at LG Optimus Black skal ha verdens mest lyssterke mobilskjerm, ser det ikke ut til å gå særlig ut over batterilevetiden.

Publisert Sist oppdatert

De fleste mobiltelefoner, selv mange av de dyreste, er ganske håpløse i sterkt sollys. Bakbelysningen på skjermen er rett og slett altfor svak i forhold til sollyset. LG forsøker med sin nye Optimus Black-mobil å gjøre noe med dette, ved å ta i bruk en ny skjermtype de kaller Nova. Skjermen skal ifølge LG ha en lysstyrke på hele 700 nits (candela per kvadratmeter), mens for eksempel iPhone 4 har en lysstyrke på rundt 500 nits.

Etter å ha testet telefonen, kan vi bekrefte at den fire tommer store skjermen er svært lyssterk – og av de skjermene vi har sett, er dette en av dem som egner seg aller best i direkte sollys. Men det finnes andre skjermer som er vel så bra i sollys, som for eksempel Super-AMOLED Plus-skjermen i Samsung Galaxy S II.

Selv om skjermen er svært lyssterk, er batterilevetiden ganske god. Ifølge spesifikasjonene er det snakk om et ganske standard 1500 mAh-batteri, men skjermteknologien skal ifølge produsenten redusere strømforbruket med 50 % ved normal innendørs bruk. Nova-skjermen skal behøve bare halvparten så mye strøm for å vise en helt hvit skjerm, i forhold til andre skjermteknologier. Vi opplevde at batteriet holdt et par dager mellom hver lading.

Optimus Black har en stilig design i svart plast, med heldekkende glass i fronten. Telefonen veier ikke mer enn 109 gram, og er forholdsvis tynn (6-9,2 mm).

Kan oppgraderes

Telefonen kom med Android 2.2.2, og vil kunne oppgraderes til 2.3 senere. LG har gjort noen egne tilpasninger på toppen av Android-brukergrensesnittet, men ikke så dramatiske endringer som HTC har gjort på sine telefoner. Her er det stort sett Android du forholder deg til.

En praktisk detalj er at du nå kan gå til e-post, sms-er eller tapte anrop direkte fra låseskjermen. En litt spesiell funksjon som vi ikke har sett på andre telefoner, er den såkalte G-knappen på siden av telefonen. Ved å holde inne denne kan du for eksempel bla i startskjermene ved å vippe på telefonen, riste på telefonen for å gå til kameraet eller besvare/avslutte telefonsamtaler, osv. G-knappen er imidlertid etter vår mening mer fancy enn nyttig.

 

E-postleseren og kalenderen fungerte fint, og det er støtte for mange samtidige kontoer. Ulike kalendere vises i ulike farger, noe som gir god oversikt. Telefonen fungerer godt både til jobbformål og til underholdning. Men dessverre er det ikke norsk tastatur (du må holde inne O eller A for å få de norske tegnene). Dette skal ifølge LG komme i en oppdatering til høsten.

Midt på treet

Selv om skjermen er fantastisk, er den øvrige maskinvaren mer gjennomsnittlig. Texas Instruments OMAP 3630-brikken benytter en ARM Cortex A8-prosessor og en PowerVR SGX530-grafikkprosessor, som er ganske midt på treet i dag. Dette ga også utslag i våre ytelsestester, hvor telefonen havnet omtrent midt på treet. I Quadrant var ytelsen omtrent på samme nivå som en HTC Desire S, men tatt i betraktning at Desire S er litt dyrere enn LG Optimus Black, mener vi du får ganske mye mobil for pengene. I praktisk bruk opplevde vi telefonen som ganske kjapp.

Kameraet er på 5 megapiksler, og tar ganske gjennomsnittlige bilder. Er du ute etter den beste kameratelefonen, bør du vurdere andre modeller – men for de fleste er dette godt nok. Det er også et 2 megapiksel frontkamera. For øvrig er dette ifølge LG den første mobilen som leveres med Wi-Fi Direct, en teknologi laget for å kunne overføre data raskt mellom mobile enheter. Forutsatt at du finner noen andre enheter som støtter teknologien...

Er du ute etter en god allround-mobil som fungerer godt i sollys, er LG Optimus Black et bra kjøp.