FORELØPIG: Frem til Cisco har funnet en erstatter for Sven Thaulow vil COO og partnerdirektør Trine Strømsnes være fungerende administrerende direktør i Cisco Norge. (Arkivfoto)

Fra Telenor til sjef i Cisco Norge​

Ciscos nye norgessjef vil tilby partnerne et økosystem der alt er sikret og sertifisert.

Publisert Sist oppdatert

Ciscos nye administrerende direktør Sven Størmer Thaulow har bakgrunn i Telenor. Dit kom han direkte fra NTH for 16 år siden, etter å ha studert industriell økonomi og teknologiledelse med fokus på datateknikk.

I Telenor har han hatt forskjellige roller, både i Norge og utlandet.

– De siste fem-seks årene har jeg jobbet med å bygge opp den digitale organisasjonen i Telenor-konsernet, Telenor Digital. De lager de globale sluttbrukertjenestene og den globale tjenesteplattformen - alt levert over Amazon web services (SaaS).

– Brikkene falt på plass

Her var han med i teknologiledelsen i konsernet og rapporterte til konserndirektøren for teknologi.

– Før det hadde jeg jobber innenfor produkt- og markedssiden i Telenors mobiloperatører, blant annet som markedsdirektør for forbrukermarkedet, forteller han.

I Cisco føler han at alle hans tidligere erfaringer konvergerer:  

– Cisco er et blytungt teknologiselskap som jobber med å få omsatt teknologien til verdi for kundene sine. Her sitter jeg i en rolle der jeg skal jobbe aktivt ut mot kundene, slik jeg har gjort før, men nå i en b2b-kontekst.

– Cisco er egentlig en perfekt match i forhold til både utdanning og min bakgrunn i Telenor. Alle brikker falt på plass, sier han.

Han vil ikke begi seg inn på å sammenlikne bedriftskulturene i de to organisasjonene. Både fordi han ikke har vært i Cisco så lenge, og fordi han mener det er avhengig av hvor i de to selskapene man jobber. Men han poengterer at det dreier seg om to svært forskjellige kulturer – Cisco er et tungt teknologiselskap, mens Telenor er en internasjonal mobilgigant som jobber med distribusjon og nettverk. At det er norske og amerikanske eiere bidrar også til kulturforskjellene.

Blir det noen endringer i Cisco i forbindelse med at du overtar?

– Endringer vi det alltid være ettersom en strategi endrer seg. Vi har for eksempel to nye store satsningsområder. For det første går vi tungt inn i sikkerhet. Vi skal løse problemene for kundene våre i et marked som er veldig fragmentert med mange leverandører og hvor utfordringene med ”cyber crime” er akselererende for alle organisasjoner. For det andre er vi på god vei inn store byer og land for å digitalisere dem, hvor bruk av tingenes internett er sentralt.  

– Partneromsetningen øker

– Aktiviteter skjer raskere enn tidligere, hos kundene skjer digitaliseringen raskere enn noensinne, slik at innovasjon og oppkjøp også skjer hurtigere, supplerer Trine Strømsnes. Hun er tilbake som partnerdirektør etter å ha fungert som daglig leder i Cisco fram til Størmer Thaulow tiltrådde for et par uker siden.

– Generelt går det veldig bra for Cisco, fortsetter Strømsnes. – I Norge har vi hatt solid vekst på tvers av alle kundesegmenter og på tvers av markedet og på alle Ciscos teknologiområder.

De norske resultatene får vi imidlertid ikke tilgang til. Som for en rekke andre internasjonale selskapene er det policy å bare oppgi de globale tallene.

At partnerne er fornøyde, fikk vi nettopp erfare da selskapet ble kåret til Årets produsent under Channelworld 2016, basert på innspill fra norske distributører og forhandlere i bransjen.

– Det er veldig flott å få anerkjennelse for den jobben Cisco gjør, spesielt siden vi er stemt frem av bransjens distributører og forhandlere. Cisco jobber kontinuerlig med å forbedre sitt partner program og det er gledelig å få en slik tilbakemelding fra bransjen og våre samarbeidspartnere, sier Størmer Thaulow.

Han og Strømsnes er nettopp kommet tilbake fra Summit, Ciscos årlige globale partnersamling.

Dette var første gang Størmer Thaulow deltok. Han sier det som slo ham mest var et ekstremt commitment overfor partnernettverket, og at han sitter igjen med inntrykket at Cisco er den av de store som jobber tyngst med partnerne og har den mest lojale partnerstrategi.

– Nå går 90 prosent av omsetningen gjennom partnere, og denne prosenten er økende, legger Strømsnes til.

– Som førstereisgutt var jeg også spent på hvordan selskapet jeg jobber for presenterer seg. Jeg har jobbet mye med de store internasjonale internettgigantene i min tidligere jobb og synes ikke det jeg har sett hos Cisco står tilbake for dem. Jeg fikk møte noen av utviklingsmiljøene, og det var akkurat som å komme inn i tilsvarende hos Google. Samme type miljø, samme type mennesker og tenkesett. Det ga inntrykk av et ekstremt innovativt selskap.

Av nyhetene fra summit trekker Strømsnes fram en massiv satsing på sikkerhet, både server og endepunkt. Cisco AMP, som står for Advanced Malware Protection, skal fokusere på hele nettverket, også på endepunktene, som kan være svake punkter i systemet.

Et sikkert økosystem

Med endepunktsikring vil mange tenke på bærbare pcer, smarttelefoner og forskjellige typer klienter, men det er bare toppen av isfjellet i den verden vi beveger oss inn i.

Sikkerhet blir mer og mer satt i forbindelse med Tingenes internett, som også hadde en sentral plass i årets partnersamling. Cisco er engasjert i alt fra smarte bygg til digitalisering av hele samfunn. Her er endepunktsikring vitalt fordi et angrep i prinsippet er like aktuelt via en brødrister eller lyspære som for en smarttelefon. Størmer Thaulow viser til at DDoS-angrepet i oktober som fikk store nettjenester som Netflix, Twitter, Spotify og Paypal til å gå offline - kom fra hackete overvåkningskameraer og videoopptakere.

Han skisserer økosystemet som Cisco vil tilby partnerne, der alt som skal på nettet er sertifisert slik at det er kontroll på det og det oppfører seg på en ordentlig måte. Nettet må håndtere alt som er i berøring med det, slik at om en ting oppfører seg mistenkelig, får den beskjed om at den ikke får henge på lenger og blir kastet ut. Og dette må automatiseres.

– Vi må gå gjennom hele verdikjeden fra ting til nett for å kunne fullføre ambisjonen som både byer og bedrifter har om tingenes internett. Folk har ikke tatt innover seg hvor sårbart det gamle internettet egentlig er, sier han.

– Før har bedrifter primært fokusert på å beskytte seg mot at de blir angrepet. Nå må man også investere i løsninger som kan håndtere hva man gjør etter at man har blitt angrepet. For det er ikke spørsmål om hvis, men når man blir kompromittert av for eksempel malware. Det skjer enten gjennom ren ”human engineering” eller for eksempel gjennom ”ting”. Tingenes internett er fascinerende, men få har tatt innover seg hva det egentlig innebærer.

Her kommer Ciscos partnerapparat inn. I tillegg til de tradisjonelle partnere sertifiserer de nå teknologipartnere til dette økosystemet og jobber tett sammen med dem. På den måten vil de ha full kontroll over at produsentene av de forskjellige tingene som skal spille sammen i Ciscos systemer, som smarte bygg og smarte byer.

 – Vi skal jobbe så tett sammen med dem at vi vet at det de har fungerer i nettet – på en sikker måte, sier Størmer Thaulow til slutt.