OVERTALT: Tim Cook sa flere ganger nei takk til jobbtilbud fra Apple, inntil Steve Jobs selv tok en prat med ham. Da bestemte han seg på fem minutter. (Foto: Apple)

De 20 mektigste hos Apple - Del 2: Organisatoren Tim Cook

I 2011, året da Steve Jobs døde etter lengre tids kreftsykdom, overtok Tim Cook toppsjef-jobben i Apple. Og han startet i den nye stillingen med praktisk talt å tale Jobs midt imot.

Publisert Sist oppdatert

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Jobs hadde tidligere gjort det klart at Apple aldri ville lansere noe nettbrett med mindre skjerm enn den originale iPad. Men en av de første beslutningene til hans etterfølger var å introdusere iPad mini. Det lille nettbrettet til betydelig lavere pris enn den store iPad-en banet vei for Apple inn i et nytt sjikt av forbrukermarkedet.

Cook tiltrådte stillingen som toppsjef – Chief Executive Officer (CEO) – etter mange år som sjef for Apples salgsaktiviteter og virksomhet på det globale plan, etter hvert med tittelen Chief Operating Officer (COO).  Sammen med Steve Jobs er Tim Cook, som har jobbet hos Apple siden 1998, gitt mye av æren for at Apple unngikk å gå konkurs på slutten av 1990-tallet. I dag er som kjent Apple et av de mest lønnsomme selskapene i verden.

Det var imidlertid ikke gitt at Cook skulle ende opp hos Apple. Hans tidligere karriere omfatter blant annet 12 år hos IBM, tre år hos Intelligent Electronics og et halvt år i ledelsen hos Compaq. Det var mens han satt i den siste jobben at Apple gjentatte ganger prøvde å overtale ham til å gå over til Apple, uten hell. Endelig gikk han med på å stille opp til et intervju hos Steve Jobs. Fem minutter inne i intervjuet bestemte han seg for å si ja.

Blant de største forretningstransaksjonene han har gjennomført i senere år er overtakelsen av Beats Music og Beats Electronics i 2014. Det er antatt at avtalen hadde en verdi på tre milliarder dollar (nærmere 25 milliarder kroner med dagens dollarkurs), og den danner mye av grunnlaget for Apples nye storsatsing, Apple Music.

Tim Cook sitter også i styret hos Nike og hos National Football Foundation i USA, noe som sammen med toppsjefjobben hos Apple gjør ham til en av verdens mest innflytelsesrike forretningsmenn.  I 2014 var han den første toppsjefen blant Fortune 500-bedriftene til å stå frem som homofil, ifølge Wikipedia.

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelserien er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)

Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts