SA NEI: Apple hverken oppfant eller har enerett på ordet "app", mener australsk dommer. Illustrasjonsfoto

Får ikke beskytte ordet "app"

Australsk dommer har avvist Apples krav om å registrere "App Store" som beskyttet varemerke.

Apple har tapt en ankesak i australsk rett om retten til å beskytte "App Store" som eget varemerke. Det meler Computerworlds nyhetstjeneste.

Dommeren David Yates skriver i sin avgjørelse at når Apple lanserte sin App Store og søkte om registrering av varemerke, så var det ikke ensbetydende at selskapet hadde funnet på et nytt ord eller gitt ordet "app" en ny betydning.

Han mener at Apple ikke har klart å etablere en god nok sak for at begrepet unikt beskriver selskapets egne tjenester, og at det var i utbredt bruk allerede da Apple inkluderte begrepet i søknad til Australias patentstyre om beskyttelse av varemerke i juli 2008.

Det australske patentstyret avviste da søknaden, og Microsoft var også imot kravet. Apple anket snart avgjørelsen, og det er denne som nå er avvist av den føderale dommeren David Yates.

Apple gikk forøvrig til sak mot Amazon, som selskapet droppet i 2013, over Amazons bruk av "Appstore" for sin nettbutikk for Android-applikasjoner. Apple mente bruken var forvirrende for forbrukere.

Amazon opprettholdt på sin side at de ikke bruker Appstore som varemerke men som beskrivelse av tjenesten.

Apple har fortsatt "App Store" i sin liste over Apple-registrerte varemerker.