BRIKKEAMBISJON: Ferske Kirin 960 er grunnsteinen Huawei bruker for å bygge en solid smartmobilposisjon i 2017. Foto: Huawei Arkivfoto av Kirin i P8 Lite

Kraftutfordreren til Apple

Kirin 960 er kraftpillen som skal sende Huawei til toppen i mobilmarkedet i kamp mot Apple og Samsung.

Det er datterselskapet til Huawei, HiSilicon, som produserer brikkesett og prosessorer til smartenheter som mobiler, og nå er de klare med sin nyeste kombinasjon Kirin 960.

Kraftig ARM-basert

Brikken bruker ARM-designete prosessorer. Det er snakk om en åttekjerners løsning med fire 2,4 gigahertz A73-kjerner og fire strømgjerrige 1,8 gigahertz A58-kjerner.

Produksjonen bruker 16 nanometer produksjonsprosess, som er en velprøvd prosess for å balansere lav pris med akseptabel yteevne og strømforbruk. Huawei hevder at deres løsning yter bedre enn de ARM-baserte Qualcomm Snapdragon 821 og Apple A10 Fusion-variantene.

I tillegg er det en integrert grafikkløsning der de bruker årets hele ferske Mali-G71 MP8-krets. Denne er også ventet brukt i Galaxy S8, toppmodellen Samsung kommer med i første kvartal og som skal børste sot og aske vekk fra omdømmet til selskapet. Men Samsung kommer til å bruke sin egen variant av brikkesettet, Exynos, sannsynligvis produsert med 10 nanometer-prosess. Det vil bidra til at S8 sannsynligvis vil ha langt bedre yteevne og lavere strømforbruk, men til høyere pris enn det smarttelefoner med Kirin 960 kan levere.

Solberg og Skei Grande-tilpasset

Av alle mål Huawei har valgt for å illustrere batteritid, så kommer Kirin 960 med Pokemon Go som referanse. Med Kirin 950 i fjor fikk man en halv dag fulltids Pokemon-spilletid. Med 960 kommer man opp i 1,2 dager.

Hvor mange flere komitéhøringer og stortingsdebatter man får ut av Kirin 960 er neppe noe Huawei vil driste seg inn på å utrede.

MP8-grafikkretsen skal i seg selv bety 180 prosent bedre grafikkyteevne enn forrige generasjon grafikk, hevder Huawei. Det vil bety at mobilen får bedre støtte for opptak og avspilling av 4K-video, og bedre prosessering av fotografi i selve mobilen.

Skal brukes for å sikre andreplass

Den første modellen som får Kirin 960 er Mate 9-smartmobilen, som kommer nå i november. Mate 8 i fjor var også den første Huaweien som fikk Kirin 950-brikkesettet i fjor.

Den forrige modne Kirin-brikken, 955, sitter i P9, premiumfamilien Huawei sendte ut i salg i vår. Men for å hevde seg både i hjemmemarkedet og som nummer to i Android-smartmarkedet er det yteevne og pris som er fordelene Huawei kjører fram. Dermed må en antatt storselger i antall som Mate 9 ha en real nyhet.

Huawei er allerede den nest største Android-leverandøren i verden, etter Samsung. I årets ni første måneder har selskapet måkt ut 106 millioner smartmobiler, og de satser på å beholde veksttakten. Kirin 960 skal drive dette fra november.

En tredjedel av Huawei-salget er nå i prissjiktet over 450 USD, som er det øvre forbrukermarkedet og premium-markedet. I Norge er dette modellene som starter med en nypris på rundt 4500 kroner inkludert moms, uten operatørrabatter.