ARM: Intel outside? (Ill.: Pixabay.com)
ARM: Intel outside? (Ill.: Pixabay.com)

Hybrid-Mac i vente?

Apple er i ferd med å videreutvikle hybrid-strategien for ARM-prosessorer på Mac, melder Bloomberg. Bør Intel bli bekymret?

Publisert Sist oppdatert

Apple benytter Intel-brikker i Mac-maskiner. Det har de ikke alltid gjort, og det er langt ifra sikkert at de alltid vil gjøre det.

Det er over ti år siden Apple gikk bort fra PowerPC-plattformen og tok steget over til Intel. Til stor glede for Mac-brukere, som fikk økt ytelse, lavere pris og ikke minst Win32-virtualisering og -booting.

Men Intel har slitt i senere tid med å leve opp til egne forventninger, og muligens også Moore's lov. Forsinkede brikker, feil i designet og liknende gjorde at Apple valgte å utsette MacBook Pro-lanseringen i fjor til helt på tampen av kalenderåret. 

Heller ikke AMD er lengre i en posisjon til å utfordre Intel på X86-instruksjonssettet for tradisjonelle skrivebords- og bærbare maskiner, så hva skal man gjøre nå? 

ARM

Derimot viser det seg at Apples selvdesignede (om enn fabrikert av andre) ARM-brikker i A-serien er så kraftige at de raskeste modellene kan utfordre og matche ytelsen til de langsomste Intel-brikkene som finnes i en MacBook. Det betyr ikke automatisk at man kan kjøre macOS på ARM av den grunn, selv om det egentlig er ganske så sannsynlig at dette faktisk finnes i et laboratorium i en kjeller i Cupertino et sted.

Men for å vende kort tilbake til nettopp den nyeste MacBook Pro-maskinen som finnes i en topputgave med en egen berøringssensitiv OLED-list kalt Touch Bar: Det som styrer denne modulen, er faktisk en ARM-brikke.

Hybrid TouchBar

Én av grunnene til dette er at listen også inneholder en fingeravtrykkleser for Touch ID-verifisering av brukeren, til pålogging, passordbeskyttelse og også Apple Pay-betalingsløsninger på nett.

En annen grunn er en begrensning i Intels brikkedesign som gjør at antall eksterne monitorer er begrenset og Touch Bar telles som en slik - og for ikke å minske antallet eksterne skjermer man får tilgjengelig drives altså denne erstatningen for F-tastene med en egen chip kalt T1.

Den store fordelen med ARM-designet er den ekstreme strømgjerrigheten i kombinasjon med høy grafikkytelse. Denne kombinasjonen gjør at batterinivået kan strekkes lengre enn om en Intel-brikke hadde måttet kjøre disse prosessene også.

Lavnivå, lavt forbruk

Så på hvilke andre måter kunne Apple tenkes å avlaste de strømhungrige Intel-brikkene med? Kanskje strømsparefunksjoner som dvale, oppstarts- og maskinvarekall, automatisk oppdatering av programvare om natten, backup-funksjoner og liknende automatiserte systemprosesser er noen av mulighetene?

I utgangspunktet er dette lavnivå-systemkall.

Bør Intel være bekymret? På kort sikt nei. På lang sikt? Definitivt.

Sjekk ut et videoinnslag om temaet nedenfor. Via Bloomberg