APPLE CAR: Hva skjuler seg bak forhenget? (Foto: Zero Creatives/Getty Images)

Apples hemmelige bil-prosjekt

Project Titan avslørt av offentlig dokumentinnsyn.

Publisert Sist oppdatert

Ingen røyk uten ild, er det noe som heter. Bevisene begynner så smått å komme frem for Apples hemmelighetsfulle, selvkjørende bil.

Piggtråd og væpnede vakter

Den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til dokumenter som viser at Apple har vist interesse i en privat testfasilitet for biler nord i California. Området, kalt GoMentum Station, er et tidligere militærområde fra andre verdenskrig som fremdeles voktes av bevæpnede vakter. Perfekt for Apple, som er kjent for hemmelighetskremmeri.

GoMentum har mange kjøreveier med vanlig standard, inkludert broer, i et stort område. Anlegget, som drives av private, har spesialisert seg på connected vehicles og autonomous vehicles. Honda og Mercedes-Benz har begge testet selvkjørende biler der, og Apple er altså i korrespondanse med driverne.

Project Titan

Det faktum at Apple ønsker å innlede tester på GoMentum, tyder på at selskapet har utviklet enten en egen bil eller et styringssystem for en selvkjørende bil i samarbeid med en bilprodusent. Det har tidligere gått rykter om et tett forhold til BMW. 

Prosjektet har kodenavn “Project Titan” internt hos Apple, men er så hemmelig at utviklingen av teknologien skjer utenom Apples egen campus i en helt annen bygning. Prosjektet er ikke offisielt bekreftet av Apple.

Den ultimate mobile enheten

Til prosjektet har Apple kapret viktig personell fra bilindustrien, og også spesialister på batteriteknologi. Apple forsker selv mye på batterier, så dette er en logisk progresjon, i tillegg til at selskapet har utviklet CarPlay som styringssystem for bilens multimedieanlegg. En Apple-sjef har dessuten i et intervju omtalt bilen som den ultimate mobile enheten - Apples spesialområde. 

Den egentlige lakmus-testen vil være i reelle situasjoner på veier med andre kjøretøy, men det vil kreve tillatelser fra myndighetene som også betinger en viss dokumentasjon av teknologien. Og det sitter selvfølgelig langt inne hos Apple. 

Ryktene vil ha det til at det blir Apple-event 9. september - kanskje vi får vite mer da? Det er bare tre uker til… 

Via The Guardian