H.266: Versatile Video Coding (VVC)

Her er fremtidens video-kodek

Og med "fremtidens" så mener vi fremtidens: Om det går med H.266/VVC som med H.265/HEVC så blir den enerådende i 2027. Men den er altså klar for 4K, 8K, HDR og 360° video allerede idag - til halve størrelsen.

Publisert Sist oppdatert

Fraunhofer HHI-instituttet har lansert en video-standard under navnet H.266/VVC.

Video-kodek'en er utviklet i samarbeid med Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm, og Sony; og vil på sikt erstatte dagens H.265/HEVC.

H.266 Versatile Video Coding (VVC)

80% av verdens internett-trafikk tilskrives video, og mange opplevde kanskje også at båndbredden ble strupet under korona-krisen - takket være utstrakt bruk av hjemmekontor, men ikke minst også video-strømming.

Også Netflix, YouTube og Apple reduserte båndbredden på sitt innhold i den forbindelse, typisk ned fra 4K. 

I mellomtiden har det tilkommet enda høyere oppløsninger, slik som 8K, HDR-innhold og tilsvarende også for 360° video. Og alt dette tar plass. Mye plass.

Så for å møte den økende etterspørselen har bransjen nå klart å enes om en ny og mer effektiv video-komprimeringsstandard. Selve dokumentet er visstnok på over 500 sider, men H.266 (VVC) gjør ihvertfall videoene dine mindre. 

Fraunhofer HHI hevder at det kan oppnås en reduksjon i filstørrelse på rundt halvparten, sammenliknet med dagens H.265. Så der en 90-minutters video med 4K-oppløsning typisk er på 10 Gb idag vil dette reduseres til ca. 5Gb med H.266.H.266 skal være tilpasset alle former for bevegelige bilder, inkludert 360° panorama-video. Til hosten vil instituttet publisere den første programvaren til koding og de-koding. H.266 lisensieres under såkalt FRAND (fair, reasonable, and non-discriminatory). 

Via Fraunhofer