Foto: EGGS / Attent

Scan, scan, så får du en suss

Norsk smart-kamera + kunstig intelligens = færre tannlegebesøk?

Publisert Sist oppdatert

Ikke fan av tannlegen?

Ifølge norske EGGS Design har opptil 40 til 60% av den voksne befolkningen tannlegeskrekk, samtidig som ni av ti får karies - altså hull i tennene. Og som ti av ti vet: Det koster å gå til tannlegen.

Men samtidig hevdes det også at veldig mange av de regelmessige tannlegebesøkene er unødvendige, og dermed også unødvendig penger brukt. Så hvorfor ikke scanne tennene selv?

I et samarbeid med Lillesand-baserte Attent - så utvikles en scanner som ser ut som en elektrisk tannbørste, og som med kamera tar bilde av tennene (ett sekund per tann) individuelt.

Det hele skjer over en app som grensesnitt, og basert på bildene så skjer dette på en iPhone. Dataene lastes opp til skyen, og kunstig intelligens vil etter et par strakser kunne fortelle deg om du kanskje bør ta turen til "pineren" likevel.

Det påstås dessuten at scanneren gir de samme resultatene som en profesjonell tannlege, med 99% korrekte scans. Det er noe usikkert hva som ligger i dette, for det er ikke akkurat røntgen-bilder som tas. Men det hele er altså fremdeles under utvikling.

Du kan lese mer hos EGGS Design og Attent.