SOLGTE BRA: Huaweis lansering av Mate 9 kom på et godt tidspunkt for å ta markedsandeler fra Samsung som misset med sin Galaxy Note 7. (Foto: Huawei)

Apple solgte flest smartmobiler

Apple solgte flest smarttelefoner i fjerde kvartal 2016. Men for hele året er Samsung mestselgende.

Det ble solgt 7 prosent flere mobiltelefoner i fjerde kvartal 2016. Dette ifølge tall fra Gartner. For året som helhet vokste markedet med fem prosent fra 2015 til 2016.

Ikke siden fjerde kvartal 2014 har Apple vært mestselgende på smarttelefoner.

– Den gang ble salget drevet av Iphone 6 og Iphone 6 plus som var første gang Apple hadde ekstra store skjermer. Denne gang er det også flaggskipversjonene av Iphone 7 som driver salget, men Apple tjente også på svakere etterspørsel av Samsung i etablerte markeder i Nord-Amerika, Vest-Europa og til dels asiatiske land som Australia og Sør-Korea, forteller Anshul Gupta, sjefsanalytiker i Gartner.

Dødt løp

Ifølge Gartner skiller det bare 0,1 prosent i markedsandel mellom de to gigantene, så for alle praktiske formål kan det sies at Apple og Samsung står likt, selv om det skiller 256.000 enheter. Størst er Apple som solgte 77.038.900 enheter i fjerde kvartal.

Worldwide Smartphone Sales to End Users by Vendor in 4Q16 (Gartner)

Kineserne kommer

Bak Apple og Samsung, kommer de kinesiske produsentene halsende. Huawei, Oppo og BBK sto til sammen for 21,3 prosent av salget i fjerdekvartal. Det er en framgang på 7 prosent.

I spissen står Huawei som mest sannsynlig tjente godt på lansering av den nye Mate 9 samtidig som Samsung måtte trekke tilbake Galaxy Note 7. 

For hele 2016 viser salgstallene at de kinesiske produsentene tok markedsandeler på bekostning av Samsung og Apple. Her hadde gigantene henholdsvis 20,5 og 14,5 prosent. Til sammen har de en mistet 3,5 prosent andel til kineserne.

Worldwide Smartphone Sales to End Users by Vendor in 2016 (Gartner)

Nesten bare Android og iOS

Når det gjelder operativsystem er det nå snart bare Android og Apple Ios som gjelder ved nye installasjoner. Begge økte sine andeler på bekostning av Windows, og tok 99,6 prosent av smartmobilene. Android var størst med 81,3 prosent andel av installerte operativsystem i fjerde kvartal.

For hele året er andelen 84,8 prosent for Android. Av nyheter i fjor var det mest interessante lanseringen av Googles Pixeltelefon, og Nokias ny-inntreden med sitt operativsystem HMD.

Worldwide Smartphone Sales to End Users by Operating System in 4Q16 (Gartner)